Björndalen bude doma útočit na 20. zlato z MS, v cestě stojí především Francouz Fourcade

Diváky na biatlonovém mistrovství světa baví většinou souboje dvou silných soupeřů nebo hon na jednoho výrazného favorita. Teď v norském Oslu se dá čekat v ženských kategoriích na Gabrielu Soukalovou. A mezi muži? Tam se pokusí aspoň jednou zazářit někdejší neohrožený vládce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonová legenda Ole Einar Björndalen z Norska

Biatlonová legenda Ole Einar Björndalen z Norska | Foto: Jan Kodet | Zdroj: Český rozhlas

„Biatlon je sport s běžkami a s malorážkou a vždycky v něm vyhraje Ole Einar Björndalen.“ To byla poučka platící dlouhá léta. Nor má ze světových šampionátů celkem 19 zlatých medailí, včetně štafet a závodu hlídek. A i doma bude za hvězdu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ole-Einar Björndalen i ve 42 letech bude útočit na medaile z MS

„Pro něj to bude před domácím publikem hodně svazující a těžké, i když si nemyslím, že skončí. Když bude chtít dokázat 20. zlatou, bude to největší stres. Závodník na sebe vytváří tlak, protože má omezený počet šancí a vsadil na to všechno,“ říká Ondřej Rybář, šéftrenér českého biatlonu.

Mimochodem, je o čtyři roky mladší než 42letý Ole Einar Björndalen. Úcta je patrná i z jeho dalších slov. „Patří mezi favority, kteří jsou schopní o zlato bojovat. Ale myslím, že to bude mít hodně těžké. Když se mu to podaří, tak opravdu klobouk dolů.“

A proč těžké? Věk ani Ole Einar Björndalen nezastaví, loni ho mladí psi Jakov Fak, Ondřej Moravec a Johannes Thingnes Bö uštvali v závodu s hromadným startem a legenda dojela čtvrtá. Letos se čeká sběr medailí od jiného dominátora. Suveréna sezony Martina Fourcada.

„Sezonou prochází famózně a Světový pohár vede s výrazným náskokem, už může být hodně klidný. Je to jeden z největších kandidátů tady. Ale je to biatlon a doufám, že to nebude takhle jednoznačné a prosadí se i jiná jména,“ věří Ondřej Rybář, že ani Češi nebudou na MS bez šance.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme