Blíží se lyžařský svátek Jizerská padesátka

Čtyři týdny zbývají do startu slavného závodu v běhu na lyžích jizerské padesátky. Měsíc před startem 44. ročníku zájemci rozebrali všech 5500 startovních čísel na jednotlivé vypsané závody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jizerská 50 - 44. ročník

Jizerská 50 - 44. ročník | Foto: Český rozhlas

Poprvé v historii se pořadatelům podařilo vyprodat startovní čísla měsíc před závodem. Těm, na které se nedostalo, nezbývá nic jiného, než trénovat na příští ročník. Celkem je na tři lednové závody registrováno 5500 zájemců.

První Bedřichovskou třicítku volnou technikou poběží 500 lyžařů. Klasická padesátka, závod seriálu FIS Marathon Cupu, odstartuje o dva dny později, tedy 9. ledna a do stopy vyrazí 4000 lidí, přičemž organizátoři mají o 300 zájemců více. Poloviční závod má kapacitu tisíc běžců.

To jsou čísla, která dokazují rostoucí zájem o podnik a pořadatelé jsou s nimi určitě spokojeni. V budoucnu by se mohla kapacita Jizerské padesátky ještě navýšit. Už letos byla hlavní magistrála rozšířena a v příštím ročníku by tedy mohlo být na startu až 6000 závodníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blíží se lyžařský svátek Jizerská padesátka

V elitní první vlně hlavního závodu by neměl chybět žádný ze specialistů na dálkové běhy. A na startovní listině se objeví i slavný Nor Thomas Alsgaard. Před rokem tvrdil, že s lyžemi na nohou trénoval šedesát hodin týdně.

A v Jizerské 50 pak dojel pětinásobný olympijský vítěz druhý. Celou dobu sice udával tempo, zdál se nejsilnější. Jenže v cílové rovince ho předjel Švéd Svärd, dělily je dvě desetiny.

Jizerská padesátka sice přišla o hlavního sponzora, ale stala součástí nového projektu Ski Classics, do něhož patří Vasův běh, Marcialonga, Birkebeiner, König Ludwig Lauf a Norrefjellrennet. Závod tedy začíná Bedřichovskou třicítkou 7. ledna a vyvrcholí o dva dny později Jizerskou padesátkou.

Petr Kadeřábek, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme