Bronzová štafeta z OH se vrací

Na scénu se vrací jedno z milých překvapení olympijských her ve Vancouveru. Česká štafeta běžců na lyžích tam senzačně vybojovala bronzovou medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká štafeta s bronzovými medailemi-zleva Koukal, Magál, Bauer, Jakš

Česká štafeta s bronzovými medailemi-zleva Koukal, Magál, Bauer, Jakš | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Od té doby se český tým na mezinárodní scéně neukázal. Půl hodiny po nedělním poledni se to změní ve švédském Gällivare. Ovšem jeden důležitý článek úspěšného olympijského mužstva bude chybět.

Lukáš Bauer původně kvůli prodělané nemoci nechtěl ve Švédsku startovat vůbec. Nakonec si v sobotním individuálním závodě dojel pro první body do Světového poháru za osmé místo. Což ho ale nepřinutilo, aby přehodnotil úmysl štafetu raději vynechat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bronzová štafeta z OH se vrací

„Startovat nebudu. Není to ani tak z důvodu, že bych se té štafety bál, ale mám za sebou po tom výpadku dva rychlé tréninky a myslím si, že závod by pro mě byl velmi náročný z tohoto ohledu. Absolvovat štafetu by mohl být zbytečně extra náročný vstup do té sezóny s tím, že příští týden máme tzv. minitour, což je vlastně takový závod Světového poháru. Takže radši pošetřím své síly tam,“ vysvětluje své pohnutky Bauer.

Také trenér českého týmu Miroslav Petrásek nepotřebuje mít tahouna štafety na startu za každou cenu, i když s možností Bauerovy účasti trochu kalkuloval.

I bez Lukáše to jde

„Ta varianta byla zvažována spíše z mé strany, kdyby se ten test úplně nepovedl, aby si Lukáš spravil náladu. Ale znovu se tady ochladilo, už je tady asi mínus dvanáct stupňů a vzhledem k tomu, že Lukáš ty problémy měl, dohodli jsme se, že by bylo špatně riskovat a štafeta by měla jet bez Lukáše,“ říká Petrásek.

Tedy ve složení Jiří Magál, Martinové Jakš a Koukal a Dušan Kožíšek. Neměl by to být až takový problém, jak podotýká druhý jmenovaný Jakš, kterému se jako jedinému z Čechů kromě Bauera vydařil sobotní závod jednotlivců.

„Už párkrát jsme bez Lukáše jeli a nebylo to tak špatné. Ale bude zase záležet na okolnostech, jak bude závod probíhat. Pokud se pojede v balíku a pojedou ostatní štafety pohromadě, tak bychom tam i mohli být,“ věří Martin Jakš, který ve Whistleru bronzovou olympijskou štafetu rozjížděl.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme