Češi v týmové soutěži myslí na medaili. Poprvé na MS se představí Strachová

Poprvé v kariéře pojede lyžařka Šárka Strachová za Česko týmovou soutěž na mistrovství světa. V divácky atraktivní soutěži čtyřčlenných týmů se dvěma náhradníky v paralelním slalomu narazí čeští lyžaři v osmifinále na velmi silné Švédy, se kterými se potkali na tréninku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Strachová na startu

Šárka Strachová na startu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Je to slalom na deset jedenáct metrů (vzdálenosti mezi brankami, pozn. red.) a jede se obřákovou technikou, takže se člověk musí opravdu hodně rychle hýbat, aby to stíhal. Jsou tam i dva, silně řečeno, skoky,“ popisuje trať ve Vailu Šárka Strachová.

„Zásadní rozdíl je, že rozhoduje start, což ve slalomu speciál, kde se můžeme startovat, jak chceme, není,“ vysvětluje lyžařka, která týmovou soutěž pojede vůbec poprvé a zítra oslaví kulaté narozeniny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trénink českého týmu před večerní soutěží sledoval ve Vailu reportér ČRo Jan Kaliba

Kvůli zranění Ondřeje Banka bude Strachová nejvýraznější postavou českého týmu. „Na jednu stranu mám radost, že to není nic vážnějšího, ale samozřejmě nás to všechny hrozně mrzí. Myslíme na něj a doufáme, že se brzo uzdraví,“ vzkazuje slalomářka do nedalekého Beaver Creeku.

Mužská část českého týmu bude dvoučlenná, bez náhradníka. Martin Vráblík i Kryštof Krýzl tak radši šetří síly. „Ta zátěž je extrémní, zvlášť v téhle výšce. Mohlo by mi totálně dojít během pár dní. Dám si volno, zkusím nabrat síly a pak se do toho opřem,“ těší se Vráblík.

„Když jsem jel před sjezdem s Ondrou na lanovce, říkal jsem mu: ‚Byl bych rád, kdybys tu týmovku jel, protože mám tak náročný program, že bych si chtěl odpočinout.‘ Teď je situace jiná,“ uvědomuje si Kryštof Krýzl.

Kateřina Pauláthová.JPG | Foto: Jan Kaliba

„Pokud je tady tým, a lyžování v 99 procentech pouze individuální, tak myslím, že bychom to měli využít, týmovku jet, a třeba to dotáhnout na medaili,“ nastavil si cíl osmadvacetiletý reprezentant.

V osmifinále se česká reprezentace utká se Švédskem. Všichni jeho zástupci v pořadí Světového poháru ve slalomu v první třicítce, tři vybraní muži jsou dokonce mezi nejlepšími dvanácti slalomáři sezony.

„Bude to našlapané, týmy se připravují. Jde o medaili z MS, takže je to regulérní závod. Co jsem měl možnost týmy vidět, tak trénují. Bude to zajímavý závod a uvidíme krásné výkony,“ tuší trenér Petr Lajkeb.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme