Česká biatlonová štafeta skončila pátá. Zvítězili Norové, Kanaďané překvapili bronzem

Čeští biatlonisté na mistrovství světa v norském Holmenkollenu vyrovnali ve štafetovém závodu mužů své maximum z Anterselvy 2007. Po boji s Rakouskem dojeli pátí. Závod ovládli domácí Norové, stříbro brali Němci. Největším překvapením je ovšem bronz Kanaďanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michala Šlesingra vynesla čistá střelba na 8. místo

Michala Šlesingra vynesla čistá střelba na 8. místo | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Češi nastoupili do štafetového závodu mužů ve stejném složení jako na loňském světovém šampionátu ve finském Kontiolahti, kde byli šestí. S tím rozdílem, že namísto Ondřeje Moravce finišoval Michal Šlesingr.

Michal Krčmář měl sice problémy na obou střeleckých položkách, ale o to víc se mu dařilo běžecky. „Na stojce se mi vzpříčil náboj, tím pádem jsem měl v zásobníku jen čtyři a pátý náboj jsem musel dobíjet,“ říkal v rozhovoru Krčmář pro Českou televizi.

Česká reprezentace nakonec předávala na třetím místě se ztrátou sedmi a půl vteřiny na vedoucí Němce. Jaroslav Soukup svou první položku zvládl bez chyby a střelnici opouštěl na druhém místě za Slovákem Tomášem Hasillou.

Ten jako první překvapivě opouštěl i stojku, na níž Soukup jednou dobíjel. Rodák z Jičína se přesto nadále udržel v kontaktu se závodníky z předních příček. Na šesté pozici ztrácel osm vteřin.

Soukup předával Ondřeji Moravcovi na páté pozici s mankem necelých jedenácti vteřin na vedoucí Nory. „První dvě kola se mi jelo suprově, ale poslední kolo mi docházely síly. Jestliže jsem ztratil jenom dvě tři sekundy na čelo, tak jsem spokojený,“ usmíval se do kamer ČT Soukup.

Čechům se na střelnici dařilo i nadále. Moravcovi sice položka vleže trvala delší dobu, zato bez jediného dobíjení, a tak z ní vyjížděl jako čtvrtý se ztrátou patnácti vteřin.

V závodě nadále vedly dvě štafety, v nichž jeli bratři – norská s Tarjeim a Johannesem Boeovými a kanadská s Christianem a Scottem Gowovými.

Moravec se po stojce, kde mu hrozilo trestné kolo, vzdálil popředí na odstup jedné minuty a jedné vteřiny. Poslední terč totiž zasáhl až třetím dobitým nábojem.

„Nervozita hrála roli. Byl jsem rád, že jsem dal ležáka. Na stojku jsem si věřil, ale na osm nábojů, to je dost trestuhodné,“ kál se Moravec.

Landertinger rychlejší než Šlesingr

Michal Šlesingr nastupoval do závěrečného úseku pátý v pořadí. Norové s finišmanem Emilem Svendsenem, Němci se Simonem Schemppem a Kanaďané s Brendanem Greenem se na čele závodu utrhli.

Šlesingr soupeřil o čtvrté místo s Rakušanem Dominikem Landertingerem, který zvládl položku vleže bez chyby, zatímco český závodník musel jednou dobíjet.

Na závěrečné střelbě Šlesingr a Landertinger jednou dobíjeli, a tak o čtvrté místo bojovali až na posledním běžeckém úseku trati.

Úspěšnější byl nakonec Rakušan, a tak česká štafeta skončila pátá, čímž vyrovnala své maximum z Anterselvy z roku 2007.

Poprvé v historii se na stupních vítězů ve štafetovém závodu umístili Kanaďané, kteří si dojeli pro bronz. Vyhráli Norové s náskokem jedenácti a půl vteřiny na druhé Němce.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:

Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Björndalen, T. Bö, J. Bö, Svendsen) 1:13:16,8 hod. (0 tr. okruhů+6 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) +11,5 (0+5), 3. Kanada (Ch. Gow, Smith, S. Gow, Green) +23,4 (0+5), 4. Rakousko +53,5 (1+10), 5. ČR (Krčmář, Soukup, Moravec, Šlesingr) +54,4 (0+7), 6. Rusko +1:06,4 (1+7), 7. Švédsko +1:06,6 (0+10), 8. USA +1:27,3 (0+5), 9. Francie +1:57,7 (0+10), 10. Švýcarsko +2:05,8 (0+7).

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme