České běžecké lyžování trápí nedostatek talentů. Je to o tvrdé práci, říká šéf běžkařů

Nejúspěšnější česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová už reprezentační kariéru ukončila před osmi roky. Devětatřicetiletý Lukáš Bauer jí bude následovat po této sezóně. Jejich nástupci ale zatím stejných kvalit nedosahují a tak běžecké lyžování u nás prochází méně úspěšným obdobím. Otázkou, jak to zlepšit, se samozřejmě zabývají i činovníci Svazu lyžařů České republiky. A na konkrétních krocích už začali pracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | Zdroj: ČTK

Prvním krokem bylo zajistit dostatečné finanční prostředky nejen pro letní přípravu a to se povedlo, díky přesunu celého úseku pod resort ministerstva obrany.

„Je to určitě dobře, protože budeme mít skloubené jak družstvo mužů, tak žen pod jednou organizací – z hlediska logistiky i servisního zázemí, které je velmi náročné, “ říká předseda běžeckého úseku při Svazu lyžařů ČR Pavel Benc a pokračuje dalšími novinkami, které týkají se nejen omlazených seniorských týmů:

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý běžecký úsek se obměnil. Dnes na různých postech pracují samí mladí lidé, říká předseda běžeckého úseku při Svazu lyžařů ČR Pavel Benc

„Celý běžecký úsek se obměnil. Dnes na různých postech pracují samí mladí lidé. Například Martin Koukal, ikona běžeckého lyžování, který by měl hlídat, že se trénuje správně a že nám střediska fungují, jak mají. Je to koncepční dlouhodobá práce na čtyři až šest let. Kdo jiný, než tito lidé, by měl říct, jak jít dopředu.“

Pomoci by ale také měl návrat úřadující vítězky například Vassova běhu Kateřiny Smutné do české reprezentace.

„Vědí, že je to jen o těžké práci a když skončí trénink, tak na sobě pořád musím pracovat. A Katka jim tuhle cestu ukazuje,“ vysvětluje Benc.

Podobnou funkci plní ve své poslední reprezentační sezoně u mužského týmu Lukáš Bauer. Ovšem nejen působením vzorů půjde výkonnostní mezera zacelit. Své k tomu má teď co říci i pravě nově angažovaný kouč ženského výběru Radim Duda, který má jako osobní trenér a partner úspěšné Kateřiny Smutné spoustu zkušeností i ze zahraničí.

Běžecké lyžování ohrožují dopingové skandály olympijských vítězek Johaugové a Šmigunové

Číst článek

„Už druhým rokem rokem spolupracujeme s nejlepším týmem na světě, norským Santanderem, takže máme porovnávání z více stran. Našim cílem a úkolem je, abychom zespoda pohlídali dorostence,“ myslí si Duda a jeho nadřízený Pavel Benc mu dává za pravdu.

Ty nejnadanější při přechodu z mládežnické do seniorské kategorie ještě dokážou udržet a zajistit po všech stránkách, ale síla je i v kvantitě. A ta chybí. Možná i kvůli biatlonu.

„Naučíme je lyžovat a oni nám utečou k biatlonu. Na druhou stranu říkám, že ne všichni dokážou dobře střílet, takže se nám třeba časem vrátí,“ uzavírá Pavel Benc.

Jakub Kanta, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme