Český handicapovaný sportovec zvládl legendární Vasův běh. Je to splněný sen, přiznává

Na konci února absolvoval handicapovaný sportovec Jan Tománek Jizerskou padesátku. O minulém víkendu ho však čekala ještě větší výzva, když se na své sledgi pokusil zdolat legendární Vasův běh. Ačkoliv se vůbec nejednalo o snadný úkol, Tománek společně se svým sparingem zvládl zdolat devadesátikilometrovou trať v časovém limitu a splnit si tak svůj další sen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Tománek v dějišti Vasova běhu

Jan Tománek v dějišti Vasova běhu | Foto: honzatomanek.com

Vasův běh se může pyšnit řadou nej. S takřka stoletou tradicí se jedná o nejstarší lyžařský závod a díky ke své devadesátikilometrové délce patří také k nejdelším.

Ve švédské provincii Dalarna se ho každoročně snaží zdolat více než 15 tisíc běžců. Vzhledem ke své délce je tento závod jedním z nejtěžších na světě, což v případě handicapovaných sportovců platí dvojnásob.

V červnu třicetiletý Jan Tománek, který před 15 lety skončil po střetu s automobilem na invalidním vozíku, má však rád výzvy. A protože se kromě triatlonu věnuje i lyžařským dálkovým běhů, představoval pro něj Vasův běh po úspěšném absolvování Jizerské padesátky další metu.

„Je to pro mě obrovské splnění snu a z určitého pohledu si myslím, že je to zlom v mojí sportovní kariéře. Když jsem projel cílem, bylo to pro mě něco krásného. Bylo to hodně emotivní,“ vyprávěl Jan Tománek necelý týden po doběhu v rozhovoru pro Zpravodajský web ČRo.

Jan Tománek na startu Vasova běhu | Foto: honzatomanek.com

Pokud chce být účastník Vasova běhu oficiálně klasifikován, musí se do cíle závodu dostat ve stanoveném limitu, který činí 12 hodin.

„Původně jsem si myslel, že to nebude problém, ale pak nás časový limit málem dostihl,“ přiznává Tománek.

„Den před závodem totiž napadl čerstvý sníh, takže to bylo náročnější než na tvrdém povrchu,“ říká handicapovaný sportovec s tím, že určitý čas ztratil i během občerstvovacích přestávek. Do cíle by však dojel i v případě, že by limit nestihl – i když by pro něj bylo zklamáním, kdyby se neobjevil ve výsledkové listině.

K tomu ale nakonec nedošlo. Jan Tománek se ve výsledkách zařadil na konečné 11 666. místo, ke kterému mu pomohl výkon v hodnotě 11:46:11 hodiny.

Maratony lákají Tománka i do budoucna

Jan Tománek běžkařské závody zdolává vsedě na speciální sledgi, takže k pohybu využívá pouze sílu svých paží. Není proto divu, že ho Vasův běh, který se tradičně koná první březnovou neděli, pořádně zmohl.

„První tři dny po závodě jsem nemohl vůbec zvednout ruce. Tělo se z toho bude vzpamatovávat více než týden.“

Do konce probíhající sezony už Tománek žádné extrémní závody nechystá, bude se věnovat především triatlonu. Do budoucna ho ale náročné maratony lákají.

„Dozvěděl jsem se, že ve Finsku existuje závod, který má sto kilometrů. Rád bych se zúčastnil i Ironmana. Dálkové závody mám rád – nejde u nich jen o ego a porážení soupeřů. Jde hlavně o to, aby člověk překonal sám sebe,“ dodává český vytrvalec.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme