Čeští biatlonisté vybojovali na MS zlato ve smíšené štafetě

Český biatlon slaví hned po prvním závodu na světovém šampionátu ve finském Kontiolahti zisk nejcennější medaile. Kvarteto ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec ovládlo závod smíšených štafet a získalo čtvrté české zlato z MS v historii. Druhá skončila se ztrátou dvaceti sekund Francie, třetí dojeli obhájci titulu Norové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká smíšená štafeta se raduje z prvního místa na MS v Kontiolahti

Česká smíšená štafeta se raduje z prvního místa na MS v Kontiolahti | Zdroj: ČTK

Závod pro české barvy rozjela Vítková. Třetí žena průběžného pořadí Světového poháru na střeleckých položkách sice nezářila, když na ležce i stojce musela shodně dvakrát dobíjet, ale díky tradičně rychlému běhu se držela na špičce startovního pole.

Vítková nasadila k trháku v závěrečném úseku před předávkou, kdy se z třetího místa dostala před vjezdem na stadion na první příčku. Soukalovou tak vyslala na trať s dvouvteřinovým náskokem před druhým Japonskem.

Je to silný okamžik, řekl dojatý Šlesingr po triumfu ve smíšené štafetě

Číst článek

Soukalová naopak při střelbě zazářila. Ani na jedné z položek nemusela dobíjet, ovšem neustála útok Bělorusky Domračevové a Finky Mäkäräinenové.

Držitelka dvou stříbrných olympijských medailí ze Soči předávala Šlesingrovi na třetí pozici se ztrátou 25,7 vteřiny na Bělorusko.

První z biatlonistů vrátil po čisté střelbě vleže českou štafetu na druhé místo, které udržel i přes dvě dobíjení vstoje. Ze střelnice odjížděl se ztrátou téměř 25 sekund na vedoucího Šepelina.

Rodák z Ústí nad Orlicí ale náskok běloruského reprezentanta dokázal v běhu stáhnout a finišman Moravec vjížděl na poslední část závodu už jen s jedenáctivteřinovou ztrátou.

Třicetiletý biatlonista musel vleže jednou opravovat, ale ze střelnice odjížděl jen sekundu za Bělorusem Ljadovem.

Také na závěrečné položce Moravec jednou chyboval, ale jinak střílel rychle a na poslední běžeckou pasáž závodu vyběhl s náskokem 18 sekund na Martina Fourcada. Ten sice stáhl francouzské manko téměř o minutu, ale další ztrátu na českého finišmana už ale nedokázal zlikvidovat.

Moravec si tak mohl v závěru dovolit dovézt štafetu do cíle s národní vlajkou v ruce.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):

Smíšená štafeta (2x6 km a 2x7,5 km):
1. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) 1:20:27,2 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Beatrix, M. Fourcade) -20,2 (0+8), 3. Norsko (Hornová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -27,7 (1+3), 4. Bělorusko -31,0 (0+7), 5. Rakousko -1:00,3 (0+3), 6. Německo -1:22,8 (0+6), 7. Itálie -1:24,7 (0+10), 8. USA -1:46,6 (1+8), 9. Finsko -1:59,5 (0+8), 10. Rusko -2:00,2 (0+2).

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme