Chtěl bych, aby se můj tým ve Ski Classics umístil do pátého místa, říká před novou sezonou Bauer

Nejlepší běžec na lyžích posledních let Lukáš Bauer má v plánu poslední reprezentační sezonu s vrcholem na mistrovství. V ní ale bude muset skloubit hned několik rolí. Kromě účasti ve Světovém poháru chce totiž odjet také deset závodů v seriálu Ski Classics a řídit svůj Team PIONEER Investments tak, aby byl úspěšný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer (vpravo) se členy svého týmu

Lukáš Bauer (vpravo) se členy svého týmu | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Seriál Ski Classics se rozrostl z původně deseti závodů na třináct. Začínáme mnohem dříve – už 27. listopadu – a sezona se protáhla až do dubna. Mým cílem jakožto ředitele týmu je, abychom z této sezony odcházeli nejhůře jako pátý tým celkového pořadí,“ představuje ambice šestého týmu loňského ročníku Lukáš Bauer.

Individuální umístění na stupních vítězů ale v poslední sezoně sbírala Švédka Korsgrenová, která Team PIONEER Investments opustila, stejně jako Petr Novák. S nově složeným a omlazeným týmem je ovšem Bauer nadmíru spokojený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mým cílem je, abychom v týmovém hodnocení skončili do pátého místa, říká před sezonou seriálu Ski Classics Lukáš Bauer

„Konečně se mi podařilo ten tým zařídit natolik, abychom mohli mít i letní soustředění. Těch jsme absolvovali šest a myslím, že se mi podařilo poskládat naprosto výbornou skupinu, která tréninkově táhne za jeden provaz, ale nic si nedaruje,“ říká 39letý Bauer a dodává:

„Tým je rozdělený na závodníky, kteří by ten tým měli držet výsledkově a na závodníky, kteří teprve získávají zkušenosti. Všechno jsou to talentovaní závodníci a chceme udělat všechno pro to, abychom je podpořili ve snaze dosáhnout co nejlepších výsledků.“

Nováček, přitom ale ostřílený závodník

Lídrem Bauerova týmu by měl být nováček ve Ski Classics, ale ostřílený závodník ze Světového poháru klasiků, třicetiletý Ilja Černousov z Ruska, který má ve své sbírce dvě bronzové medaile - z třicetikilometrové stíhačky na světovém šampionátu na Holmenkollenu a z padesátky volně na Olympiádě v Soči.

Reprezentace běžců na lyžích se připravuje na Dachsteinu. Je to pro ně už tradice

Číst článek

„Zatím na všech soustředěních ukazoval, že je pravým lídrem mužské skupiny, když nebudu počítat sebe,“ líčí závodník, kouč i ředitel svého týmu v jedné osobě Lukáš Bauer.

A jak se mu daří tyto tři role skloubit? „Je to samozřejmě velmi náročné. Zvlášť v některých obdobích, kdy musíte najednou vyřešit spoustu věcí. Nemůžu si ale dovolit, aby tyto záležitosti ovlivnily můj sportovní trénink a výsledky. Sport má prioritu a všechno ostatní se dělá ve volném čase.“

Proto může Lukáš Bauer směle specifikovat i své osobní cíle pro laufařskou sezonu.

„Velmi zjednodušeně to říkám tak, že jsem ředitelem týmu, takže ty výsledky by mohl dělat taky někdo jiný. Přímo jsem si nevytyčil závod, kde bych měl mít velké ambice. Mám ale své cíle a mezi ně patří i Jizerská padesátka,“ přiznává Bauer.

Jizerská padesátka je navíc přesunutá na druhou polovinu února a půjde tak o poslední test formy před světovým šampionátem v Lahti, kde by se Bauer měl rozloučit s reprezentací.

Jakub Kanta, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme