Cítím se jako kulhající česká jednička, říká běžkař Martin Jakš před SP v Novém Městě

Víkend bude v Novém Městě na Moravě patřit Světovému poháru v běhu na lyžích. Při možné neúčasti Lukáše Bauera by mohl pozici jedničky českého týmu plnit Martin Jakš, který jako jediný český závodník dokončil Tour de Ski. Zároveň si ale z prestižního podniku přivezl drobné nachlazení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Jakš

Martin Jakš | Foto: czech-ski.com

Do závodu v Novém Městě nastupujete v roli české jedničky. Je vaše pozice hodně svazující?

Já myslím, že ne. Ještě bych nepředbíhal, pořád je otazník nad startem Lukáše Bauera. Já se momentálně cítím jako taková kulhající česká jednička. Sezona zatím nebyla podle mých představ. Tour de Ski už byla lepší a teď je důležité pokračovat v dobrých výkonech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Jakš nastoupí do závodu Světového poháru v Novém Měste jako nejlepší český závodník

Zmínil jste Lukáše Bauera. Jak jeho přítomnost v závodě působí na tým?

Vždy je dobře, když nás startuje víc. A hlavně když zajedeme slušný výsledek. Nejen pro nás závodníky, ale i pro celý tým kolem nás. Je pak daleko lepší atmosféra a přijde i nabuzení do dalších závodů.

Tour de Ski jste dokončil jako jediný český závodník, čím to je?

Startovali tam naši sprinteři, u kterých bylo naplánováno, že po sprintech skončí. Pak odstoupil i Petr Knop, kterému se nedařilo, nabral větší ztrátu a odcestoval domů. Podobné to bylo i u holek. I když to bolelo, jsem rád, že jsem Tour dokončil.

Zdravotní problémy vás pak na týden vyřadily z tréninku. Co za tím stálo?

Měl jsem naplánovaný odpočinek i to, že se nezúčastním Světového poháru v Planici. Týdenní pauzu bez lyží jsem zařadil hlavně kvůli tomu, že jsem se delší dobu potýkal s kašlem.

Jak nepříjemná je taková pauza uprostřed sezony?

Pro mě momentálně byla moc příjemná. Mockrát jsem něco podobného nezažil. Nemusel jsem doma ležet v posteli. Chodil jsem na procházky a mohl se věnovat rodině. Docela příjemný psychický odpočinek.

Jak se těšíte do Nového Města na tradičně výbornou atmosféru?

Návštěvnost v Novém Městě, v porovnání s ostatními závody SP, je asi největší. Atmosféra se dá srovnat s Mekkou běžeckého lyžování, norským Oslem. Na nás je samozřejmě větší tlak. Ale každý závod je jiný. A pro mě osobně je tento, po odpočinku po Tour, hodně s otazníkem.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme