Curler Kevin Martin má na svou počest i píseň

Kanadský reprezentant v curlingu, skip Kevin Martin, získal na olympijských hrách ve Vancouveru se svým týmem zlato. Pro kanadské sportovní fanoušky se tím stal legendou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Curling

Curling | Foto: Torino 2006

V lednu 2010 měl Kevin Martin na kontě skoro všechny triumfy, jaké si kanadský curler může vysnít. Čtyřikrát zvítězil na kanadském šampionátu, jednou na tom světovém a jako první v historii vyhrál všechny čtyři curlingové grandslamy, kterých doteď získal už dvanáct. Že vám ve výčtu něco chybí? Správně, olympijské zlato.

„Půjdeme tam s otevřenou myslí. Chci se také podívat na další sporty, tak jako v Salt Lake City. To je podle mě hodně důležité - užívat si hry," říkal před olympiádou ve Vancouveru čtyřiačtyřicetiletý sportovec, který osm let předtím v Salt Lake City vybojoval stříbro. Tehdy ale neměl v zádech domácí publikum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Curler Kevin Martin má na svou počet i píseň

„Jsi v Kanadě, diváci jsou na tvé straně, to je přece fantastické. Není sporu, že to pro nás bude velká výhoda," věštil ještě před vypuknutím velkého svátku muž zvaný „Starý medvěd". Stále se ale našli tací, kteří zpochybňovali, zda curling patří na olympiádu nebo dokonce, zda je to vůbec sport.

„Curling je sport, vlastně skvělý sport. Hraje ho kolem 52 zemí z celého světa. Je to samozřejmě jiný sport než hokej, víc o přemýšlení, plánování. Nedá se to moc srovnávat. Já mám rád jak hokej, tak curling, ale je jasné, že jsou to úplně jiné sporty," popisoval Martin.

Výsledek kanadských národních týmů byl ovšem ve Vancouveru stejný, tedy zlatý. Způsob, jakým k titulu olympijských vítězů dokráčel výběr Kevina Martina, byl úchvatný. Z jedenácti utkání ani jednou nezaváhal! Kanadské fanoušky nadchnul tak, že o Martinovi dokonce složili oslavnou píseň, která ho staví nad hokejisty.

Zpívá se v ní:
28. února 2010 Sidney Crosby skóroval,
Američany tak pokořil,
leč den předtím viděl Donald Sutherland,
jak skip skipů norské ruce porazil.

Tak třikrát na zdraví Kevina Martina, Gretzkého šipek na ledě.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme