Debutantka Davidová se pořádně nezná ani s českými biatlonistkami. Hvězdám by říkala o podpis

Devatenáctileté talentované biatlonistce Markétě Davidové nabídli debutovat ve Světovém poháru před skoro třiceti tisíci českých fanoušků. Váhala. Nakonec se ale rozhodla: zkusím to. A tak v pátek v Novém Městě na Moravě prožije ve sprintu velkou premiéru mezi elitními seniorkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markétu Davidovou čeká debut ve Světovém poháru před domácím publikem

Markétu Davidovou čeká debut ve Světovém poháru před domácím publikem | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Do minulé sezony startovala Markéta Davidová jen mezi juniory před víceméně prázdnými tribunami.

Teď je z kolosálních ochozů ve Vysočina Aréně i hvězdných biatlonistek po svém boku trochu, lidově řečeno, vykulená.

„Já bych jim nejradši říkala o podpisy, ale je mi to hloupé,“ směje se Davidová. Pro studentku České zemědělské univerzity je výjimečné setkávání nejen se zahraničními esy, jako jsou Laura Dahlmeierová, Kaisa Mäkäräinenová nebo Marie Dorinová Habertová, ale i s reprezentačními kolegyněmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Holky nijak blíž neznám. Jenom jsem s nimi byla v létě na soustředění, říká o reprezentačních kolegyních devatenáctiletá biatlonistka Markéta Davidová

„Holky nijak blíž neznám. Jenom jsem s nimi byla v létě na soustředění,“ poznamenala Davidová. Ale že by nevěděla, jestli má Gabriele Koukalové, Veronice Vítkové a spol. tykat nebo vykat, jako to mají kolikrát mladí fotbalisté při nástupu do seniorského týmu, to prý zase ne.

K Markétě, které kamarádi říkají Makula, patří vysmátá tvář stejně jako zatím strmá kariéra. V únoru získala dvě medaile z mistrovství světa ještě mezi dorostenkami a k tomu sbírala starty v juniorském poháru.

Na podzim se ji trenéři rozhodli poprvé prověřit v konkurenci dospělých a ona hned vyhrála závod IBU Cupu, což je soutěž o jednu kategorii nižší než Světový pohár. A i toho se teď dočkala, ačkoli o něm v létě ani nesnila.

„Určitě ne. Ani jsem nevěděla, že dostanu možnost jezdit IBU Cupy. Vůbec jsem si to nepředstavovala,“ překvapilo Davidovou. Ale stalo se, a tak nastoupí po boku Vítkové, Puskarčíkové, Koukalové a Charvátové do sprintu, který v Novém Městě na Moravě začne v 17.30.

Jan Suchan, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme