Divín mohl být fotbalistou, zásluhou otce se tak nestalo

Karol Divín se narodil maďarskému otci a české matce 22. listopadu 1936 v Budapešti. Tatínek Antonín Finster neučil svého syna jen prvním krůčkům na suchu, ale také na ledě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krasobrusleni

Krasobrusleni | Foto: Wikimedia Commons

,,Bez svého otce bych se nikdy nestal krasobruslařem. On mě k tomu vedl, já jsem poslouchal," říká Karol Divín a přiznává, že nebýt důsledné a tvrdé ruky otce, krasobruslení by si patrně nevybral.

,,Mám dojem, že bych spíš hrál tenis nebo fotbal, protože krasobruslení je velká dřina co se týče drilu. Míčové hry mě ale bavily více," přiznává Divín. Možná bychom tedy vedle Josefa Masopusta oslavovali v šedesátých letech ve fotbalovém dresu také Karola Divína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divín mohl být fotbalistou, zásluhou otce se tak nestalo

Leč nestalo se, Divín zůstal u krasobruslení a rozhodně neudělal chybu. Blahopřát si musel i Antonín Finster, který syna vedl až do roku 1959, a to s celou řádkou úspěchů. Rodinná firma měla na kontě čtyři medaile z evropských šampionátů: tři bronzové, jednu stříbrnou, když poté přišel kov nejcennější. V roce 1958 získal československý sportovec zlato na domácí bratislavské půdě.

,,Domácí mistrovství vás většinou svazují, takže to není žádná velká výhoda. Možná v kolektivních sportech."

O to víc je možná jeho titul cenný. Kontinentální dominanci potvrdil Karol Divín hned následující sezonu, ve které si poslech československé hymny na mistrovství Evropy zopakoval. Jako svůj největší úspěch ale považuje druhé místo z olympiády ve Squaw Valley 1960.

,,Beze sporu, tam se mi obzvláště dařilo. Byl jsem sice mistr Evropy, ale měl jsem zranění v hýždi a nevěděl jsem, jestli mě pošlou," povídal Divín. Poslali a určitě toho nelitovali. Karol Divín věděl, že pokud chce medaili, musí být opět nejlepším z Evropanů.

'Obdivuju současné krasobruslaře'

,,David Jenkins - vítěz - a Jackson z Kanady, to byli oba výborní skokani, ale díky povinným cviků jsem Jacksona předstihl, takže jsem byl druhý." Když už se Divín dotkl povinných cviků, tedy předepsaných obrazců, které krasobruslaři na ledě vykreslovali, ty už dvě desítky let nejsou k vidění. Je to dobře?

,,Ale ano, současní krasobruslaři musí předvádět nesmírně těžké krokové variace. Bez naučení se obratů je nelze absolvovat. Jinak je obdivuji, jak zvládají trojné a čtvrné skoky," přiznává Karol Divín.

A obdivuje tak i Michala Březinu, jehož jakýmsi mentorem je. Ale zpět přímo ke kariéře Karola Divína. Po olympiádě vybojoval v roce 1962 stříbro na mistrovství Evropy i světa a o dva roky si to zopakoval, pouze s medailemi bronzovými.

Martin Charvát, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme