Druhé místo stačilo. Martina Sáblíková vládne dlouhým tratím rekordních 11 let

Martina Sáblíková pojedenácté v řadě vyhrála celkové hodnocení Světového poháru rychlobruslařek na dlouhých tratích. Na třech kilometrech ji v Berlíně sice porazila Ireen Wüstová, Češka ale má před finále SP ve Stavangeru nedostižný náskok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Zdroj: Reuters

„Jsem za to hrozně ráda, protože je to 11. sezona na stupních vítězů. Řekla bych, že hodně lidí by takovouhle kariéru chtělo prožít a jsem ráda, že jsem to mohla být zrovna já, že se mi takhle dařilo,“ řekla Českému rozhlasu po dojezdu tříkilometrové trati v Berlíně Martina Sáblíková.

V poslední jízdě berlínského závodu na 3 kilometrů stačilo Martině Sáblíkové porazit Rusku Annu Jurakovovou, to se dařilo od prvních metrů. Česká rychlobruslařská šampionka se okamžitě ujala vedení a během tří kilometrů si vypracovala přes dvě sekundy náskoku.

Okamžitě po projetí cílem vítězně zvedla ruce nad hlavu, právě pojedenácté v řadě vyhrála Světový pohár na dlouhých tratích, překonala tak legendární Němku Gundu Niemannovou, které se to samé povedlo „pouze“ desetkrát.

Na vítězství v Berlíně ale Sáblíkové čas 4:02,38 nestačila, hned ve třetí rozjížďce totiž zajela Ireen Wüstová ještě o 61 setin rychleji a připravila tak svěřenkyni Petra Nováka o sérii neporazitelnosti.

„4:02 je dobrý čas. Sice se mi ze začátku nepodařilo rozjet kola pod 31 vteřin, což Ireen jela. Hodně jsem tam ztrácela, ale pak se mi podařilo jet vyrovnaně. Sice to o 6 desetin nedopadlo, ale s celkovým projevem jsem spokojená,“ řekla Sáblíková.

Světový pohár uzavře finále, které je naplánované na 11. a 12. března do norského Stavangeru. I přes pozměněné bodování Martinu Sáblíkovou nemůže nic připravit o vítězství, před Jurakovovou má náskok 175 bodů, vítězka v Norsku jich bude brát 150.

„Ještě mě čeká jeden Světový pohár, ale pro mě je teď důležité MS v Koreji a v Hamaru. Budu se na to připravovat a uvidíme, jak to bude vypadat dál,“ plánuje.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme