Elitní biatlonisté se bouří. Klíčová rozhodnutí v dopingové kauze byla znovu odložena

Řada elitních biatlonistů se bouří a vede boj proti dopingu, kterým se v posledních měsících tolik ´proslavili´ ruští sportovci. Většina účastníků Světového poháru už po Novém roce podepsala petici a teď čekala, co přinese mimořádné zasedání Mezinárodní biatlonové federace v italské Anterselvě. Z výsledku ale závodníci rozhodně nejsou nadšení, IBU se podle nich téměř nehnula z místa, přestože zahájila řízení s ruským svazem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostředí závodu v Ruhpoldingu

Prostředí závodu v Ruhpoldingu | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Setkání vedení IBU se zástupci sportovců bez zdvořilostních frází ukončil Martin Fourcade, který se prostě zvedl a odešel. Na dotazy desítek novinářů cestou za sálu nereagoval, nasadil si kapuci a beze slov zmizel, stejně jako chvíli po něm Michal Šlesingr a další.

A snad jako jediný utrousil pár slov evidentně nespokojený šéftrenér českého týmu Ondřej Rybář. „Chtěli o něčem diskutovat, ale stejně není o čem. Pořád je to stejné, pořád všechno měnit kongres, excutive board nemá žádnou sílu. Myslím, že Martin Fourcade udělal to nejlepší gesto, že odešel, protože sedět tam a ztrácet čas, je k ničemu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Z výsledku mimořádného zasedání Mezinárodní biatlonové federace nejsou závodníci nadšení

Kdepak, jestli někdo z biatlonistů čekal v téhle kauze alespoň malý posun směrem vpřed, musel být hodně zklamaný, vlastně skoro nic nového z úst prezidenta biatlonové unie Anderse Besseberga nezaznělo, tedy až na termín příštího setkání exekutivy.

„Další zasedání bude 9. února, tam se k tomu vrátíme a taky prodiskutujeme případné uspořádání mimořádného kongresu.“

A jednat už se bude jistojistě také o případném odebrání světového šampionátu ruské Ťumeni, nebo o přijetí některých návrhů sportovců v čele s Michalem Šlesingrem na zpřísnění trestů pro dopingové hříšníky.

„Myslím, že jejich návrhy jsou dobré, ale musí projít nějakým procedurálním procesem, někdy je potřeba být trpěliví, abychom mohli rozklíčovat případy a přistoupit k tomu zodpovědně,“ říká viceprezident IBU Ivor Lehoťan.

Jenže to je podle mnohých jen odkládání problému, a tak je možná třeba začít brát znovu o něco vážněji hrozbu Fourcada a dalších, kteří jsou prý ochotni bojkotovat některý ze závodů Světového poháru. Přitom ten další je na programu už dnes.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme