'Federace by se měla chytit za nos.' Šlesingr stále doufá, že uspěje s peticí proti dopingu

V Anterselvě pokračuje Světový pohár biatlonistů a v sobotu se bude bojovat na dvou frontách. O medaile pojedou závodníci v tamním areálu, ale kdesi opodál se bez lyží a také bez zbraní sejdou představitelé Mezinárodní biatlonové federace. Na mimořádném zasedání mají řešit doping nejen v ruském sportu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Šlesingr

Michal Šlesingr | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Ve vytrvalostním závodě na Antona Šipulina nikdo neměl, a tak se chvíli mluví o ruském úspěchu.

Jenže teď se zase zvážní a členové IBU se vrátí k řešení problému, kvůli kterému se právě na Rusy kouká skrz prsty, a prý se pokusí udělat alespoň malý krok v jeho rozklíčování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Během krátké doby by IBU měla pravidla upravit a ukázat, že proti dopingu opravdu bojuje a ne o tom jen mluvit, tvrdí český biatlonista Michal Šlesingr

I když, šéf českého biatlonu Jiří Hamza od sobotního zasedání nečeká žádné zázraky. „Neočekávám vůbec nic. Myslím, že minimum by mělo být jednání o svoláního mimořádného kongresu a celá kauza by se měla řešit,“ míní Hamza.

Tady skutečně těžko najít něco nového, asi nejkonkrétnějším ze všech navrhovaných řešení je proto stále to z dílny Michala Šlesingra. Český reprezentant přišel už po Novém roce za podpory řady dalších biatlonistů s jasnými návrhy, a prosazuje třeba doživotní zákaz startu na vrcholných akcích pro všechny hříšníky, ale ani on netuší, jestli se v sobotu v tomhle případě IBU pohne z místa.

„Nedokážu říct. Nevím, co od nich můžu čekat. Přál bych si od nich slyšet, že máme jako sportovci pravdu, že se chytnou za nos a uznají, že to berou. Během krátké doby by měli pravidla upravit a ukázat, že proti dopingu opravdu bojují a ne o tom jen mluvit,” říká Šlesingr.

Jeho výzvu podepsalo přes 150 závodníků. Původně mezi nimi byli i Rusové, jenže to už prý neplatí.

„Rusové podepsaní byli, ale připsali si tam jeden bod – chtěli zakázat start sportovcům s terapeutickou výjimkou. To IBU ani zakázat nemůže. Kvůli tomuhle požadavku se petice smete ze stolu,“ dodává Šlesingr.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme