Hlavním svalem je hlava, říká kouč českých skokanů. Klid na Turné mohou najít během dne volna

Skokan na lyžích v dobré formě o skocích téměř nepřemýšlí. Na nájezdu, v milisekundách po odrazu i dole při přistání dělá automaticky přesně to, co má. Ale jakmile se nedaří, znervózní a o potřebný klid přijde. To je případ českých reprezentantů, kteří právě skokanskou pohodu budou hledat i během jediného volného dne na Turné čtyř můstků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohodu a úsměv hledá o volném dni i Roman Koudelka

Pohodu a úsměv hledá o volném dni i Roman Koudelka | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Skokani na lyžích mají nejvypracovanější svaly na stehnech, potřebují je k obrovské síle při odrazu. Ale nejdůležitější je jiný „sval“. „Hlavní sval pro skoky je mozek. Hlava,“ říká Rakušan Richard Schallert.

Sám býval skokanem, nyní trénuje českou reprezentaci. A že má pravdu, je znát na každém z jeho svěřenců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svaly i potřebné hodiny tréninku mají, českým skokanům chybí především klid, zjistil reportér ČRo Tomáš Kohout

„Chybí mi trošku trpělivosti. Chtěl bych skákat dobře, abych už trošku zabezpečil rodinu a podobně. A to mě poslední dobou trošku svazuje. Ale tohle byl krok dopředu a věřím, že to tak půjde dál,“ přemítal Roman Koudelka pod můstkem v Ga-Pa po 17. místě, co ho ještě brzdí v lepších výkonech.

Ve 27 letech zažívá už svou jedenáctou sezonu ve Světovém poháru. Velké množství závodů ale neznamená, že má dost zkušeností, aby se s tlakem vyrovnal. Za pravdu mu dává Jakub Janda, který a nejvyšší úrovni skáče ještě o 10 let víc.

„Nic neznamená, jestli to děláte pět nebo deset let. Spíš mají výhodu kluci, kteří přijedou poprvé a vůbec neví, co je čeká. Stačí jeden špatný skok a všechno se zhroutí. Jsou to misky vah, které se neustále přesouvají,“ zafilozofoval si vítěz Turné z roku 2006 Jakub Janda.

Mladickou bezstarostnost přináší do českého týmu objev sezony Vojtěch Štursa. A když v Ga-Pa nepostoupil do druhého kola, hlavu si s tím nelámal.

„Nedá se nic dělat, musím to brát tak, jak to je. Aspoň se přiučím pro příště,“ plánuje Štursa, který už se v letošní sezoně SP dostal dvakrát do elitní desítky.

Klid hledají čeští skokani i dnes, při odpočinku a tréninku na třetí závod Turné. Zítra ve dvě hodiny odpoledne už začíná kvalifikace v Innsbrucku.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme