Horolezecký sběratel osmitisícovek Jaroš přidal další

Není po světě mnoho těch horolezců, kteří už dokázali vyšplhat na všech 14. osmitisícovek. Radek Jaroš se po návratu z nedávné úspěšné expedice zase o kousek přiblížil splnění tohoto svého velkého snu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Jaroš ve studiu Českého rozhlasu Region

Radek Jaroš ve studiu Českého rozhlasu Region

,,Dohromady jich mám 11. Krásný počet, přehouplo se to na dvouciferné číslo," raduje se Radek Jaroš.

Doba se za poslední roky pronikavě změnila - a pociťuje to i kdysi liduprázdné království velehor. Davy horolezců lačně se dívajících na strmá úbočí osmitisícovek stále houstnou a vydatnou měrou tomu napomáhá internet, umožňující každému zájemci o výstup, aby byl zásoben nespočtem informací o tom kterém vrcholu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horolezecký sběratel osmitisícovek Jaroš přidal další

,,To je asi pravda, a jak fyzickou přípravu nepodceňuji, tak tu logistickou ano. Ale to se může vymstít - v roce 2006 jsem se dvě stě metrů musel vrátit, protože jsem zvolil špatnou stranu,"

Ale i navzdory takovýmto zkušenostem Radek Jaroš dobrovolně zůstává v pozici horolezce-lajdáka. Jak už ale bylo řečeno - velmi úspěšného. Naposledy o tom ujistit nedávno, při cestě české miniexpedice na další dvě ze svých dosud nevylezených osmitisícovek - Gaschenbrum 1 a 2.

,,Nakonec se nám podařilo stát na jejich vrcholcích. Prvně Gaschenbrumu 2, poté i jedničky. Tu jsme lezli netradičně v noci, našli jsme totiž chvilku dobrého počasí. Ale v půl sedmé ráno jsme s Liborem Uhrem stáli na vrcholu." I takováto na první pohled povedená expedice může ale být spojena s velmi smutným zážitkem.

,,Při návratu přes sedlo zemřel pravděpodobně na výškovou nemoc pomocník našeho kuchaře." Jsou chvíle, kdy jedinou záchranou pro horolezce je rychlá pomoc vrtulníku. Aby měli naději na takovýto včasný zásah, platí na startu svojí výpravy nemalý peníz jako pojistku.

Rychlá záchranka za 4 dny

,,Máme zaplacených 6 tisíc dolarů, které nám vrátí, když nemusí zasahovat. Ale když jsem měl na K2 úraz, čekal jsem na něj 4 dny," ukazuje místní rychlost Jaroš.

A třeba právě v oné kritické situaci měl Radek Jaroš hodně času na přemýšlení o tom, zda šplhání na vrcholy, ke kterým se obyčejný smrtelník jen uctivě dívá se zakloněnou hlavou, stojí vůbec za všechna ta rizika.

Možná si tehdy říkal: Tak a končím! Sem nahoru už nikdy! Jenomže za pár hodin nebo dnů už bylo vše zapomenuto. A také teď plánuje, jak dlouhé bude v jeho případě období, kterému bychom mohli říkat "osmitisícovkové prázdniny".

,,Dalším cílem bude pravděpodobně příští rok Nepál, budu se snažit o výstup na Lhotse nebo na Anapurnu," popisuje další cíle Radek Jaroš.

Aleš Procházka, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme