I ve švýcarských Alpách mají svůj druh hada. Přírodní úkaz překazil závod

Maloja-Schlange, tedy Had z Maloji, tak se jmenuje přírodní úkaz, který překazil nejatraktivnější závod lyžařského mistrovství světa. Mužský sjezd se ve Svatém Mořici v sobotu nejel kvůli tomuhle typickému místnímu větru, který přináší do údolí dlouhý, táhlý mrak. Závodníci už tuhle místní specialitu znají a v sobotu kvůli ní prožili nekonečný den plný příprav a marného čekání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod ve Svatém Mořici byl zrušen

Závod ve Svatém Mořici byl zrušen | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Ke startovní brance mužského sjezdu ve výšce skoro tři kilometry nad mořem nejezdí žádná lanovka a závodníci musejí sami vyšlapat 187 schodů po svých. Ti, kteří byli ve startovní listině mezi prvními, to skutečně udělali a ponořili se do předzávodní koncentrace. Celé týmy musejí být připravené, že sjezd co nevidět začne.

Na první pohled taky není důvod, aby to tak nebylo. Ze špičaté skály, odkud vede mužská závodní trať, je krásný výhled až dolů do Svatého Mořice. Jenže nad střední částí trati se povaluje místní přízrak, o kterém se meteorologové učí ve škole.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžaři pročekali celý den. Závod byl neustále oddalován a nakonec zrušen

Úzký pás mlhy způsobený svéráznými větrnými proudy tady v údolí Engadin pořád ne a ne zmizet, a tak pořadatelé udržují lyžaře ve střehu, neustále start odsouvají o další a další půlhodinu, až před půl třetí královskou disciplínu ruší úplně.

„To je právě ta výhoda mít tu zkušenost, protože pak se člověk nenechá vyhecovat, nebo vystresovat z toho, že třeba celý den sedíme na kopci a nic nedělá. Ve sjezdu se to stává často a je to bohužel část toho sportu. Myslím, že sjezdaři jsou hrozně dobří psychicky a mentálně v tom, že jsou schopni zapnout a vypnout velice rychle a několikrát denně. Když potřebují mít nějaký výkon, tak si to můžou zapnout. Naopak když musí čekat, tak se vypnou a hrajeme karty v hospodě, nebo jdeme trénovat a připravujeme se na další den,“ říká o dni, který lyžaře unaví, aniž by projeli jedinou závodní branku, český reprezentant Jan Hudec.

Pokud zrádný Had z Maloji dovolí, dostane sjezdařskou šanci v neděli po půl druhé, což je nakonec náhradní termín závodu. A diváci, kteří v některých případech zaplatili za sobotní vstupenku v přepočtu až 2400 korun, by se měli dočkat ženského i mužského sjezdu v jednom dni.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme