Jizerská 50 'bojuje' s prázdninami. Penziony jsou plné, v Bedřichově nepůjde zaparkovat

Pořadatelé přesunuli Jizerskou 50 z ledna na únor a závod se tak protne s turnusy jarních prázdnin. Obce se bojí dopravního ruchu a velkého množství lidí na Bedřichově. Rolbaři pak mají strach, že jim budou dovolenkáři vstupovat do stop upravených na závody. Lyžaři musejí být pro změnu nervózní z toho, že neseženou žádné ubytování. Hotely a penziony jsou plné prázdninových rekreantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkoviště v Bedřichově

Parkoviště v Bedřichově | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

„Lidi pořád volají, ale už sami vědí odpověď. Ptají se, jestli máme volno, ale s lítostí musíme říkat, že v tomhle termínu máme celou kapacitu obsazenou,“ říká David Jiráček, správce horské chaty na Bedřichově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Bedřichově před Jizerskou 50 zjišťovala Šárka Škapiková

Podobnou zkušenost má i Ivo Konečný, provozovatel několika penzionů a apartmánových domů na Bedřichově a v Jablonci nad Nisou. „Poptávky chodí, ale v kombinaci s jarními prázdninami jsme plní. Všude kromě jabloneckého penzionu, kde jsme pár pokojů mohli prodat na víkend.“

„Jarní prázdniny se rezervují na týden, kdežto Jizerská 50 je ubytování na víkend. A když jsou lidé spokojení, tak se v mnoha případech vrací,“ dodává s tím, že rekreanti si rezervují ubytování dlouho dopředu.

Střetu Jizerské 50 a jarních prázdnin se obávají také rolbaři. „Jizerská 50 se jede klasicky, tak upravujeme trať třemi stopami a více podle podmínek. Pak turista přijede na trať a nemůže ‚bruslit‘. Budeme žádat turisty, aby byli ohleduplní a nevjížděli na trať pro klasické běžkování,“ říká Martin Kunc, který stopuje hlavní tratě na Jizerské magistrále.

Nový fenomén v Jizerských horách. Noční běžkování s čelovkami láká stovky lidí

Číst článek

Obec má obavy z nadměrného počtu lidí v už tak přeplněném Bedřichově, stovky lidí na jarních prázdninách, tisíce lyžařů, další tisíce návštěvníků. Návštěvníci na padesátku můžou, auta ale ne.

„Všechny parkovací plochy v Bedřichově v sobotu a v neděli jsou vyhrazeny. Ten, kdo nemám domluvené parkování, ať už s pořadateli nebo u nějakého hotelu, tak v Bedřichově v žádném případě nezaparkuje,“ upozorňuje starosta Petr Holub ze sdružení Bedřichov náš domov.

Závodníci budou letos tedy bydlet hlavně v Liberci a Jablonci a do Bedřichova dojíždět. Najdou se ale i výjimky: „Letos jsem musel obětovat i vlastní pokoj pro našeho letitého zákazníka, který jezdí na padesátku. Jeho pokoj byl obsazen, ale můj byl volný, tak mu ho rád dám,“ usmívá se správce penzionu David Jiráček.

Šárka Škapiková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme