Jizerská 50 se pojede na čtyřkilometrovém okruhu. Startovat se bude v blocích

V pátek začíná program slavné Jizerské padesátky. 49. ročník dálkového běhu na lyžích bude ale dosti specifický, protože klasický "lauf" čeká pouze běžce z elitní vlny. Zbytek startovního pole hlavního závodu absolvuje kvůli nedostatku sněhu jen 16 kilometrů, které navíc obkrouží na čtyřkilometrovém okruhu. Závodit se bude od pátku až do neděle po jednotlivých vlnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Koucký, šéf organizátorů Jizerské 50

Martin Koucký, šéf organizátorů Jizerské 50 | Zdroj: ČTK

Na první pohled připomíná stadion v Bedřichově spíš staveniště, náklaďáky, bagry a celé mraveniště organizátorů se ani na chvíli nezastaví. Úkolem je dostat sníh na celou trať Jizerské padesátky. Pod tímto názvem se však letos skrývá výrazně kratší závod, alespoň pro většinu zúčastněných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořadatelé připravují zkrácenou trať Jizerské padesátky, pojede se na 4kilometrovém okruhu, zjistil reportér ČRo David Nyč

„Předpověď je taková, že do neděle má nachumelit maximálně do pěti centimetrů. To rozhodně nestačí na to, aby se trať dala objet na běžkách. Obejít se dá, ale určitě to nebude vhodné k závodění,“ vysvětluje předseda organizačního výboru Martin Koucký.

„Vytváříme maximální úsilí, abychom tu vytvořili cca čtyřkilometrový okruh,“ nastiňuje alternativu, jak se letošní ročník závodu poběží.

Elitní skupina, 100 mužů a 18 žen, odstartuje k hlavnímu závodu v neděli v půl deváté ráno. Ostatní závodníky čekají čtyři okruhy, na jejichž absolvování budou mít dvě hodiny. Startovat budou v blocích čítajících maximálně 400 závodníků.

Aby mohli závodníci z Bedřichova vyjet na klasickou padesátikilometrovou trať, musela by na Jizerské magistrále ležet minimálně třiceticentimetrová vrstva sněhu, jenže momentálně je projížďka těmito místy snahou zničit skluznice lyží.

„Nadšený z toho nejsem, ale vzhledem k podmínkám je to ještě přijatelná varianta. Aspoň se bude lyžovat. Určitě to nebude to, co bych očekával, ale budu rád i za tohle málo,“ říká Milan, který se na start zkráceného závodu chystá.

„Mrzí mě, že není sníh, ale myslím si, že pořadatelé udělali maximum. Bude to úplně jiný závod, ale oceňuji snahu,“ dodává účastnice Radka.

Jizerská padesátka 2016 | Foto: Český rozhlas

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme