Klára Křížová má před závody ráda klid, pomáhá jí i jóga

Alpští lyžaři se při tréninku opírají o hodiny v posilovně, naběhané kilometry či nekonečné pilování techniky jízdy. Ale k lyžařské pohodě mohou přispívat i poněkud netradiční metody. Klára Křížová, která se dnes v ženském super-G představí na šampionátu jako první z českých reprezentantů, sází na jógu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kláře Křížové k úsměvu pomáhá i ranní jóga

Kláře Křížové k úsměvu pomáhá i ranní jóga | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Každé ráno si zacvičím. Praktikuju to hlavně na lyžích. Když jsem doma, tak až tak ne, občas jsem vynechala, když se mi nechtělo. Není to něco, bez čeho bys nemohla na kopec, ale už je to rituál, který mám ráda, a je to takové příjemné probuzení,“ přiznává alpská lyžařka Klára Křížová.

Příjemné probuzení bývá u alpských lyžařů nedostatkové zboží, zvlášť pokud jim brzké vstávání nedělá dobře. Hůř jsou na tom v tomhle ohledu slalomáři, ale i Klára Křížová vstávala včera na trénink sjezdu v šest hodin a před dnešním závodem je to podobné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kláře Křížové pomáhá v přípravě na závody i jóga, zjistil reportér ČRo Jan Kaliba

Ale ani tak časně neváhá obětovat několik minut spánku jogínskému cvičení. „Když ráno vstanete a trošku se protáhnete, je to příjemnější, než když jdete za snídani se zalepenýma očima a ani nevidíte, co snídáte. Zabere to s celou rozcvičkou 10 minut.“

Povzbuzena protažením na indický způsob vyráží dnes Klára Křížová z Vailu do Beaver Creeku na start superobřího slalomu, kterým v 19 hodin českého času začne světový šampionát.

Na rozdíl od olympijských her v Soči tu nebude mít přímou podporu své maminky Olgy, olympijské medailistky ze Sarajeva. V jistém smyslu je to pro 25letou sjezdařku i výhoda, protože do jejího jogínského stylu přípravy zapadá i naprosté soukromí před závodem.

MS alpských lyžařů se koná u Vonnové doma. Favoritka nehodlá fanoušky zklamat

Číst článek

„Je pravda, že před závody mám radši klid, nejsem ani moc v kontaktu s rodinou. Vím, že naši to myslí dobře, ale mám radši svůj klid přes meditaci a jógu, takže jsem v ústranní a soustředím se sama na sebe. S nimi ráda sdílím výsledky,“ přiznává česká naděje pro ženské rychlostní disciplíny.

V Soči se mohla pochlubit například sedmnáctým místem v super-G, do kterého se dnes v americkém Beaver Creeku zapojí kromě Kláry Křížové také další Češka Kateřina Pauláthová.

 

Wow!!!training in place like this is a pleasure!!! #NorthFinder #USAolympicTrainingCenter #luckyMe

Fotka zveřejněná uživatelem Klara Krizova (@kkrizova),Led 29, 2015 v 10:59 PST

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme