KO systém na Turné 4 můstků skokani většinou neřeší, soustředí se na sebe

Skokani na lyžích se musí soustředit především na své výkony a nesmí vnímat okolí a už vůbec ne soupeře. Na Turné čtyř můstků se ale první kolo skáče KO systémem, kdy o postup do finálového kola soupeří ve dvojicích. Diváky toto specifikum baví už osmnáctým rokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovinec Peter Prevc bude dnes ve vyřazovacím kole soupeřem Jakuba Jandy

Slovinec Peter Prevc bude dnes ve vyřazovacím kole soupeřem Jakuba Jandy | Zdroj: Reuters

Skokani přistupují k vyřazovacímu kolu dvěma způsoby. Buď se snaží v kvalifikaci dosáhnout co nejlepšího výsledku a dostat podle jejího pořadí papírově slabšího soupeře, nebo jim je totálně jedno, proti komu budou skákat a vynechají ji. Takhle si tradičně věří třeba Rakušan Schlierenzauer nebo Ammann.

Roman Koudelka se na KO systém tolik nepřipravuje. Měl radost ze čtvrtého místa v kvalifikaci, ale připadl mu loňský vítěz z Innsbrucku, Fin Anssi Koivuranta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názor skokanů na specifikum Turné čtyř můstků zjistil reportér ČRo Tomáš Kohout

„Doufám, že to nezopakuje. Celkově mi to je jedno. I kdybych chytil někoho úplně těžkého, věřím si tu, skáču dobře a nemusím mít obavy. Když bude vše v regulích, mělo by to být v pořádku,“ nenechává se rozhodit Roman Koudelka.

Ti nejlepší si jsou jistí buď přímým postupem, nebo si věří, že délka skoku a body budou stačit na hladký postup z pětice šťastných poražených, vypadnutí si nepřipouští.

Ještě více do své ulity se musejí schovat a myšlenky na soupeře odblokovat ti, kteří jsou adepty na celkové vítězství v Turné. Například aktuálně druhý Slovinec Peter Prevc, který je v obležení domácích Rakušanů a ve dvojici dnes bude skákat proti Jakubu Jandovi.

„Nemám motivaci porazit Rakušany, nebo kohokoliv jiného. Největší motivací pro mě je dobře skákat a přistát. A Janda? Jak říkám, budu se soustředit na své skoky, to je celé. A jestli vyhrál Turné? Třeba mi to v něčem pomůže,“ řekl s téměř kamennou tváří jeden z největších favoritů na celkové vítězství v Turné 4 můstků.

Přiznal ale, že udržovat stoprocentní soustředění jen na svůj výkon je čím dál náročnější. „Je to těžší a těžší, protože vy novináři mě dostáváte pořád pod větší tlak,“ svěřil se Slovinec Peter Prevc.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme