Konec fantastické kariéry Lukáše Bauera: 'Hlavou mi proběhlo, že už jsem starej'

EXKLUZIVNĚ. Dvacet let závodil běžec na lyžích Lukáš Bauer na úrovni světové špičky. V pátek ukončil svou kariéru na mistrovství světa, když jel za Česko na druhém úseku štafety. Ta nakonec dokončila závod jako jedenáctá, ale na tom až tak moc nesejde. Pro Lukáše Bauera bylo loučení tak emotivní, že na něj myslel i na trati.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec na lyžích Lukáš Bauer

Běžec na lyžích Lukáš Bauer | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„V pár momentech,“ přiznal devětatřicetiletý lyžař. „První polovina trati byla těžká a jelo se mi špatně. Moc lidí to asi nebude chtít slyšet, ale hlavou mi proběhlo, že už jsem starej a nemám na to,“ uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál Lukáš Bauer, který byl na startovní listině nejstarším závodníkem.

Přesto se vyhecoval a mladému Michalu Novákovi předal štafetu jako osmý. O tuto příčku bojoval až do cílové rovinky další mladík Petr Knop. Loučící se Bauer si v tu chvíli znovu uvědomil, čím pro něj byl závod jiný. Za normálních okolností by jej osmé místo až tak nezajímalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáše Bauera čekají poslední čtyři závody Ski Classics

„Když pak ale jel Knopík do posledního kola, tak jsem si říkal, že někde přeběhnu stadion a ještě ho vyhecuju. Asi jsem si uvědomoval, že je to naposledy,“ přiznal Bauer. Ve své kariéře vybojoval stříbro a dva bronzy na olympijských hrách, dvakrát skončil druhý na mistrovství světa a vyhrál také Světový pohár.

Ve výčtu úspěchů by se dalo pokračovat. Podobně jako před štafetovým závodem, kdy týmová porada částečně posloužila jako střízlivá rozlučka. Bauer od kolegů dostal speciální tričko nebo důchodky.

„Ředitel běžeckého úseku Lukáš Sacher všechno načal rekapitulací mojí kariéry. Bylo to strašně dlouhý a už jsem mu chtěl říct, že stačilo,“ smál se rodák z Ostrova nad Ohří. Kariéru si protáhl nejdéle ze svých souputníků. Třeba Martin Koukal je v Lahti už jako trenér mužské reprezentace.

V Lahti začíná Bauerova rozlučka s MS. Statistiku si tu nechci pokazit, říká před 'patnáctkou'

Číst článek

Bauer svou kariéru označil za fantastickou. „Nikdy by mě nenapadlo, že budu závodit dvacet let. Měl jsem štěstí na lidi. Hlavně na rodinu. Nebýt manželky Katky, tak už bych nelyžoval. Minimálně polovina úspěchů patří jí,“ řekl. Právě manželce a svým dvěma dětem se chce věnovat nejvíce. Musí ovšem ještě dojet další čtyři závody série Ski Classics.

Po sezoně se chce věnovat svému týmu dálkových běžců a v budoucnu pomáhat běžeckému lyžování i v některé ze svazových pozic.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme