Květa Jeriová-Pecková sleduje biatlon a trápí ji, že se běžecké lyžování dostalo do útlumu

Velká fanouškovská euforie provází současné dění v biatlonu. Nemohli si jí nevšimnout ani běžci na lyžích, kteří svým kolegů se zbraněmi na zádech, mohou zaplněné stadiony jen závidět. Trojnásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích Květa Jeriová - Pecková by se ale biatlonu věnovat nechtěla, ani kdyby stála znovu na startu své sportovní kariéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květa Jeriová Pecková a Zdeněk Pecka

Květa Jeriová Pecková a Zdeněk Pecka | Foto: Jan Sklenář

„Mám problém trefit stodolu. U mě biatlon nehrozil v žádném případě,“ rozesmála se Květa Jeriová-Pecková, finišmanka stříbrné štafety a třetí žena pětikilometrového závodu na olympijských hrách v Sarajevu.

„Gabriela Soukalová je dcerou mé kolegyně, takže už jenom proto mi to nedá, abych se nekoukala. Tím, že biatlon je úspěšný, tak pobláznil celý národ.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Květu Jeriovou-Peckovou navštívil ve stopě v Nové Peci u Lipna redaktor Deníku Kamil Jáša

Analogicky tudíž hájí heslo, že nemáte -li úspěchy, nemáte ani dobře naladěné fanoušky. „Jak jde biatlon nahoru, tak se běžecké lyžování dostalo do útlumu,“ což mě mrzí.

Jisté rozmrzelosti Květy Jeriové -Peckové se nelze ani moc divit. Na každý úspěch se nabaluje zájem dalších generací. České olympijské medaile přilákaly další malé biatlonisty. Platí to ale i v běžeckém lyžování, a to i v dobách, kdy k nejlepším na světě patřila právě Květa Jeriová-Pecková.

„My jsme po hrách v Sarajevu vytvořili podmínky následné generaci a hned po nás byla medaile z Calgary. Spousta věcí, které jsme po Sarajevu získali, ale poměrně rychle zmizela. Nicméně i z této doby vyrostla Katka Neumanová,“ vysvětlovala.

„Že se po Katce Neumanové začala vytvářet velká mezera, ze které se stala nakonec propast, je otázka neustále se zhoršující situace. Dneska je problém dát dohromady štafetu, a to mi přijde smutné,“ říká.

Na běžky stále vyráží

Pro vylepšení nálady se proběhne na lyžích. Jen tak, prostě pro radost. Jako třeba v Nové Peci u Lipna, kde si užívala krásného sněhu a slunečních paprsků.

„Je důležité, aby se lidi rozhodli, že si v neděli obují lyže a půjdou se projet do přírody. Je to způsob, jak se nadýchat čerstvého vzduchu a vyčistit hlavu. Stojí to za to,“ nabádá Květa Jeriová -Pecková k aktivnímu sportování.

Kamil Jáša, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme