Lidé touží létat odjakživa, skokanům v Planici se to daří

Jen ti nejlepší skokani na lyžích mají dnes nárok závodit ve slovinské Planici. Sezóna tam totiž skončí lety, do kterých může jen třicátka nejlepších ve Světovém poháru. Některé tak může mrzet, že jim sezóna nevyšla lépe, ale ti, kteří si závod zasloužili svými výkony, si užijí privilegium letů až daleko za 200 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skokani na lyžích létají v Planici daleko za 200 metrů

Skokani na lyžích létají v Planici daleko za 200 metrů | Zdroj: Reuters

„Je to fantastické. Když jsem viděl tu čáru 215 metrů, od které se hraje ‚Planica, Planica‘, tak jsem si říkal, že tam musím nějak doletět. Nevyšlo to, ale i tak si to člověk užívá,“ říká Jan Matura. Čech, který letos létal v Planici nejdál.

Celosezónními výsledky se do posledního závodu nenominoval. Jeho parťák Roman Koudelka se z „elikanky“ spustí a bude doufat, že přistane co nejdál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kouzlu létání z mamutího můstku mluvil se skokany reportér ČRo Tomáš Kohout

Letci si několikasekundový pobyt ve vzduchu užívají. „Rychlost, výšku, let je delší než skok a ta fascinace se vlastně nedá popsat,“ říká Martin Koch, čtyřnásobný vítěz závodu SP a dnes expert rakouské televize ORF.

Atletický fenomén Usain Bolt běží dvoustovku více než dvakrát pomaleji, než za kolik ji skokani uletí. Ale pro ně je to pekelně dlouhá doba. „Jo, je to kolem osmi sekund, a když letíte, jediná věc, kterou vnímáte je jen ten let. Užíváte si to, cítíte, máte čas na to myslet, to je cool,“ dodává Koch.

Peter Prevc, který by mohl díky dnešnímu případnému vítězství i celkově vyhrát Světový pohár, má stručnější vysvětlení, proč rád létá: „Jen to dokázat. Lidé se o to snaží odjakživa.“

Prevc zatím v Planici vyhrál oba závody, jak páteční individuální, tak včerejší se Slovinským týmem.

Jeho lety se přitom zdají jako velice snadné. „Vypadá to tak, ale za tím, že skáču za 230 metrů, je spousta práce. Teď mám formu, jsem psychicky v pohodě a stabilní. A doufám, že to vydrží,“ přeje si domácí závodník. Dnešní závod začíná prvním kolem v 10 hodin.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme