Lyžař Bank spadl kvůli spálené skluznici, ve čtvrtek odjede z MS domů

Ondřej Bank se po děsivém pádu v nedělním kombinačním sjezdu v americkém Beaver Creeku probudil už na své hotelové posteli a není mu nic vážného. Minimálně mistrovství světa pro něj ale skončilo a chystá se domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pád Ondřeje Banka v Beaver Creeku

Pád Ondřeje Banka v Beaver Creeku | Zdroj: ČTK

Příčinou jeho pádu byly kromě profilu trati jeho lyže. Ty samé, na kterých o den dříve sedmým místem ve sjezdu dosáhl historického úspěchu českého lyžování.

„Že jsem vletěl do branky po hlavě po jedné lyži, to si pamatuju,“ říká už v klidu hotelového pokoje Ondřej Bank.

„Ale je to v takovém fofru, že člověk neví, proč se to stane. Kluci říkali, že mi v hlubokém sněhu ujela lyže a před hranou mě to nešťastně rozhodilo,“ vybavuje si Ondřej Bank poslední chvíle před tím, než po nárazu na zem na deset minut ztratil vědomí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvodem hrozného pádu Ondřeje Banka v kombinačním sjezdu na mistrovství světa v Beaver Creeku byl spálená skluznice

Lyže, na kterých jel, dostal od svého výrobce jako dědictví po italském vicemistru světa ve sjezdu Dominiku Parisovi, který je loni odložil.

Bankovi se ale hodily, teď na mistrovství světa si je poprvé v sezoně na závody od servisu speciálně vyžádal, v sobotu na nich zazářil ve sjezdu, o den později v tom kombinačním už ho ale do cíle nedovezly.

„Jednoznačně to bylo v tom, že se spálila skluznice o led a udělala se u hrany půlcentimetrová díra. Ta mu v nejdůležitějším momentu tahala za nohy a lyže nefungovala tak, jak byl zvyklý. Navíc už byl Ondra trošku unavený a nedokázal na to zareagovat,“ říká Ondřejův bratr a trenér Tomáš Bank.

„Věděli jsme, že lyže mají tenké hrany a že se to může stát. Ale otestovali jsme to a nevíme, z jakého důvodu to nevydržely. Už byly asi hrany fakt moc tenké.“

Náročnost trati nikdo z české výpravy za klíčovou příčinu pádu českého sjezdaře neoznačil, ale přisadil si trenér spřízněného slovinského týmu Peter Pen.

Pamatuji si jen začátek pádu, říká potlučený Ondřej Bank

Číst článek

„S Čechy jsme pořád spolu, hodně si pomáháme, tohle mě hrozně zasáhlo. Dobře, chtějí tu mít velké skoky, aby to v televizi vypadalo atraktivně. Jsme tu den co den na kopci v lyžákách, program nahuštěný, dali dva těžké závody do dvou dnů, je tu vyčerpávající nadmořská výška, tak proč musí být tenhle skok v posledních třech sekundách náročné jízdy tak extrémní?“

Sedmdesátimetrové místo obvyklého padesátimetrového. Ondřej Bank ho naštěstí přežil i v akrobatické poloze a teď už ho bratr Tomáš pomalu vypravuje domů.

Ondřej Bank po pádu v Beaver Creeku | Foto: ČTK

„Budu se snažit Ondrovi zajistit na čtvrtek letenku, aby mohl odletět domů. Doktor řekl, že 40 hodin nesmí dělat nic a pak už cokoliv.“

A doma u rodiny bude mít Ondřej Bank hodně času na přemýšlení. Loni prohlašoval, že ještě jedno vážné zranění a s lyžováním končí.

„Hlavou mně běží, abych se dostal co nejdříve do kupy. Pak budu řešit ten zbytek. Teď se necítím moc dobře a jsem rád, že jsem to přežil tak, jak jsem to přežil,“ dodává Ondřej Bank.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme