Lyžař Bauer se raduje, "testovací" vstup do sezóny mu vyšel

Dobrá zpráva ze světa běžeckého lyžování - Lukáš Bauer bude v právě započaté sezóně stejně dobrý jako v té minulé, možná ještě lepší. Nikdo sice nemůže zaručit, že se nic nepokazí, ale první závod Světového poháru ve švédském Gällivare je pro Bauera velkým příslibem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer (vlevo) a Petter Northug - dva velikáni sezóny 2009-10

Lukáš Bauer (vlevo) a Petter Northug - dva velikáni sezóny 2009-10 | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Původně vůbec nechtěl nastoupit. Nakonec změnil plán a bral start na patnáctikilometrové trati volnou technikou jako test, jak je na tom po prodělané nemoci. A skončil osmý.

Což je výsledek, který i sám Lukáš Bauer považuje za výtečný vstup do sezóny, protože po tréninkovém výpadku na svém výkonu ještě vypozoroval rezervy.

„Cítil jsem, že ztrácím zejména ve druhém kole, ve druhém kole ze tří. Cítil jsem, že už mi začínají docházet síly, a i z techniky jízdy jsem cítil, že sjezdy a následné zatáčky zrovna v pohodě nejsou a udělaly mi docela problémy,“popisoval Bauer.

„To je přesně ta nevyježděnost, o kterou mě, dá se říct, připravil ten výpadek, a bude nějaký ten týden trvat, než zase získám tu naprostou jistotu i v těchto místech. Takže tam, v těch zatáčkách, jsem určitě nějaké ty vteřinky ztrácel.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžař Bauer se raduje, "testovací" vstup do sezóny mu vyšel

Ale některé soupeře by Bauer zřejmě jen těžko porážel, i kdyby nemusel kvůli zdravotním problémům na závěr přípravy udělat tréninkovou pauzu.

„Nechtěl bych zase všechno shazovat na výpadek. Hellner i Cologna dnes byli výrazně lepší než zbytek pole. Já jsem se snažil bojovat, jak to šlo, a 8. místo je naprosto výborné,“ pochvaloval si Bauer.

Za polárním kruhem v Gällivare ukazoval oficiální údaj osm stupňů pod nulou, ale během závodu teplota ještě klesala. A protože Lukáš Bauer vyrazil na trať jako poslední, otestoval nejen své nohy a plíce, ale i k onemocnění náchylné průdušky.

„Dalo se to zvládnout, ale tady problémem byla docela vysoká vlhkost, takže ta zima byla pocitově intenzivnější, než to vypadalo podle teploměru. Já jsem to na poslední chvíli řešil tak, že jsem se převlékal do teplejšího funkčního prádla, než ve kterém jsem přijel na stadion. Ale prostě s tím bojovali úplně všichni.“

Nejlépe domácí Marcus Hellner, který vyhrál stylem start-cíl. Skvěle připravený se zdá být i druhý Švýcar Dario Cologna. Letošní vítěz Světového poháru Nor Petter Northug na rozdíl od Bauera start po nemoci neriskoval, přesto ho Lukáš Bauer pochopitelně mezi své konkurenty i pro tuto zimu počítá.

Ukázal se i Jakš

„Hellner, Cologna, Northug, který tady nestartoval, a mnoho dalších bude patřit zase do té nejužší špičky, ale ukazují se tam i novější jména a já jsem hrozně rád, že se podařil závod Martinu Jakšovi, který byl tuším šestnáctý. Je to známka toho, že Martin, který se dejme tomu 2 roky trošku hledal, tak zatím ten úvod sezóny se mu vydařil výborně.“


A šestnácté místo Martina Jakše znamenalo také největší radost dne pro trenéra českého týmu Martina Petráska.

„Mám určitě radost z toho, jak Lukáš zvládnul návrat po nemoci, a to vím, že Lukáš zase bude jezdit výborně. Martin Jakš po dvou takových nemastných neslaných sezónách letos odtrénoval výborně a i první závody odjel, takže po této stránce jsem samozřejmě s jeho výkony tady maximálně spokojen a určitě mi udělal tu největší radost.“

Už krátce po nedělním poledni může svého kouče potěšit čtveřice Magál, Jakš, Koukal a Kožíšek. Štafeta totiž pojede v Gällivare podle původního plánu, tedy bez Lukáše Bauera. Ten se znovu představí až příští týden ve finském Kuusamu.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme