Lyžař Ondřej Bank v 35 letech ukončil závodní kariéru

Ondřej Bank už nebude závodit, v 35 letech ukončil kariéru. V rychlostních disciplínách byl nejlepším českým mužem lyžařské historie a díky své všestrannosti se dvakrát radoval na stupních vítězů ve Světovém poháru. Jenže vleklé zdravotní problémy mu nedovolí pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezdař Ondřej Bank u trati v americkém Beaver Creeku

Sjezdař Ondřej Bank u trati v americkém Beaver Creeku | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Sám sebe Ondřej Bank vystihuje jako člověka extrémně nerozhodného, navíc až teď na sklonku kariéry se propracoval k podmínkám, které mu dovolovaly bez omezení konkurovat světové špičce. Proto se mu jednoznačné a definitivní sbohem nevyslovuje snadno.

„Pořád ve mně hlodá pochybnost. Chtěl jsem odjezdit celou sezonu a mám v hlavě, že chci ještě lyžovat. Skončilo to ve třech čtvrtinách sezony a práce je nedodělaná,“ říká Ondřej Bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oznámení o konci kariéry získal od Ondřeje Banka exkluzivně pro Český rozhlas reportér Jan Kaliba

Jenže zdravotní problémy, kterých se nezbavil od loňského těžkého pádu na mistrovství světa, ho nutí tuhle sezonu ukončit a další už neplánuje, i svůj tým už rozpustil. „Udělali jsme sezení. Klukům z týmu jsem dal volnou ruku a domluvili jsme se.“

Tím, co Ondřeje Banka přimělo ukončit kariéru právě teď, je nedávno objevené poranění kosti pod kolenní chrupavkou. Vyšetření podstoupil poté, co přerušil sezonu, ve které se mu nedařilo zbavit se bolesti ani vrátit se do bývalé formy.

Bank se chce věnovat rodině. S ukončením kariéry prý zaváhal kvůli Jágrovi

Číst článek

„Chtěli jsme to urvat tréninkem. Z únavy vznikl otok a je prokrvácená kost pod chrupavkou v koleni. Pro tuhle sezonu jsem dostal doporučení od profesora Koláře, že by to chtělo ještě měsíc klid, aby nedošlo k většímu poranění chrupavky. Už předtím jsem byl rozhodnutý, že je to má poslední sezona, takže to vypadá, že už další závod nepojedu,“ potvrzuje těžké rozhodnutí 35letý lyžař.

Podíl na rozhodnutí má i to, že v další sezoně by přišel o výhodná startovní čísla ve sjezdu a závodit s nejlepšími by zase bylo těžší. A navíc se Ondřej Bank podruhé stane otcem.

Jsem úspěšný fotomodel, směje se Ondřej Bank. Snímek jeho pádu vyhrál World Press Photo

Číst článek

Mnoha zraněními i vážnou nemocí lemovanou kariéru končí se 182 starty ve Světovém poháru, po kterých dvakrát slavil třetí místo v kombinaci, loni dokonce na prestižních závodech v Kitzbühelu. Uspěl i na olympijských hrách a mistrovstvích světa, na obou akcích se radoval z pátého místa a celkem devětkrát z umístění v nejlepší desítce.

Ondřej Bank - konec kariéry | Foto: Filip Harzer

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme