Lyžaři na MS doplňují chybějící kyslík uměle. Za pomoci bomb

Alpští lyžaři, kteří jsou v dějišti mistrovství světa od začátku do konce, už skoro dva týdny neslezli níže než dva a půl tisíce metrů nad mořem. Start rychlostních disciplín byl o kilometr výše a i ti, kterých se netýkal, trénují v nadmořské výšce okolo tří kilometrů. U vrcholových sportovců je tenhle režim pro tělo mimořádně vyčerpávající, a tak si závodníci v amerických střediscích Vailu a Beaver Creeku doplňují chybějící kyslík uměle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Strachová na startu

Šárka Strachová na startu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Posilovna týmového hotelu je zároveň skladištěm důležitého zařízení, mezi které patři i kyslíkové bomby. „Jejich tvar i velikost odpovídá potápěčskému vybavení,“ popisuje trenér českého týmu Petr Lajkeb.

Jakmile někdo sedne na rotoped, tak si nasadí masku a pustí si kyslík. „Nebezpečné to není,“ ubezpečuje Lajkeb s tím, že náklady na jednu bombu s maskou jsou minimální. „Cena se pohybuje kolem padesáti šedesáti dolarů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér českých alpských lyžařů Petr Lajkeb potvrzuje, že regenerace ve vyšší nadmořské výšce probíhá pomaleji

„Kyslíku tady není mnoho, regenerace v těchto polohách probíhá velice pomalu. Tím, že tady sportovci stráví vlastně čtrnáct dní, tak tohle je prostředek, jak regeneraci aspoň částečně urychlit a zefektivnit,“ dodává Lajkeb.

Někteří lyžaři to v Beaver Creeku zažívají poprvé, někdo už je na masky v těchto nadmořských výškách zvyklý.

„Jsou i lyžaři, kteří si berou kyslíkovou bombu i na kopec. My to praktikujeme jen v posilovně, třeba při vyšlapávání na kole v rámci regenerace. Svaly se lépe okysličují a kyselina mléčná se lépe vyplavuje ven,“ prozrazuje Šárka Strachová.

Američtí lyžaři jsou na domácím MS stále bez medaile. Přítomnost Woodse nepomohla

Číst článek

„Před třemi lety s tím přišel Klaus (Mayrhofer), do té doby jsem vůbec nevěděla, že je něco takového v rámci regenerace vůbec možné,“ pochvaluje si přínos kouče Klause Mayrhofera česká sjezdařka.

Strachové se umělý kyslík hodí obzvlášť, protože na sobotní start ve slalomu se do dějiště přijela chystat skoro dva týdny předem. Ostatně přídavný kyslík si tady ve Skalistých horách opatřují nejen závodníci.

Důležité je dodržovat pitný režim

V obchodech je běžné k dostání ve spreji a někteří lidé si ho kupuji a inhalují. Delší pobyt dva tisíce pět set metrů nebo i výše nad mořem může být záludný.

„Člověk si tady musí opravdu dávat pozor pitný režim. Nebezpečné je, že žízeň kolikrát vůbec nemá, musí se ale nutit a pořád do sebe tekutiny dostávat,“ odkrývá Kryštof Krýzl další nástrahu závodění ve výšce, kde už kyslík začíná být vzácností.

Osmadvacetiletý lyžař bude českou jedničkou na startu dnešního obřího slalomu, který na mistrovství světa v Beaver Creeku odstartuje v 18.15.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme