Lyžařský seriál Tour de Ski poprvé nebude v České republice

Počasí je mrazivé, jak se na zimu sluší, sněhu je dostatek. Organizátoři ze všech čtyř měst, která spolupořádají pátý ročník Tour de Ski, se mohou radovat. Rozhodně se jim nestane to, co před čtyřmi lety Novému Městu na Moravě. Tam měl tehdy odstartovat vůbec první ročník tohoto seriálu závodů v běhu na lyžích. Jenže kvůli nedostatku sněhu a teplému počasí ho museli pořadatelé zrušit. To bylo poprvé a naposledy, kdy se Tour de Ski nejela v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer pronásledovaný v La Clusaz Rusem Legkovem

Lukáš Bauer pronásledovaný v La Clusaz Rusem Legkovem | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Podruhé se závod Tour de Ski nepojede v České republice v této sezóně a tentokrát není na vině počasí. Už v minulém ročníku nahradil italský Toblach Nové Město na Moravě a tentokrát se vrací na scénu německý Oberstdorf, který vystrnadil Prahu. Tour de Ski už se tedy týká pouze dvou pořadatelských zemí - Německa a Itálie.

"Nejvíc kritiky jsme si po každém ročníku Tour vysloužili za to, jaké přesuny jsme mezi závody naplánovali. To je hlavní důvod, proč vynecháváme Českou republiku. Přece jen je to zajížďka, která pro závodníky obnáší řadu hodin v autě navíc," říká šéf běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace Jörg Capol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závody seriálu Tour de Ski Česko tentokrát neuvidí

"Letošní linie Oberhof, Oberstdorf, Toblach a Val di Fiemme drží směr od severu k jihu bez výraznější odbočky. A nezakrývám, že roli hrály také peníze. Získali jsme pro Světový pohár dva nové sponzory z Německa, kteří další závody ve své zemi ocení," dodává Capol.

Českým závodníkům tedy během Tour de Ski domácí prostředí ani publikum nepomohou. "Loni v Praze se závod překvapivě povedl z diváckého hlediska, přišlo hodně lidí a na trati byla skvělá atmosféra. To, jak se 'povedlo' připravit trať, k tomu už jsem řekl své loni a stojím si za tím, že to byla velká ostuda. I to může být jeden z důvodů, proč už sprint v Praze není součástí Tour de Ski," myslí si český reprezentant Martin Koukal.

Koukal vítá liberecký sprint

Zároveň ale mistr světa z roku 2003 tvrdí, že ho zmizení pražského sprintu z programu Tour de Ski nijak výrazně netrápí.

"Je mi jedno, jestli je český závod součástí Tour de Ski nebo není. Ale chci, aby u nás byl závod Světového poháru. Kdybychom neměli sprinty v Liberci ani v Praze a všechno by bylo v Oberstdorfu, byl bych hodně naštvaný a nebral bych to," říká Martin Koukal.

Takhle je Martin Koukal s kalendářem Světového poháru spokojený, i když se během Tour de Ski domů nepodívá. Stejně jako obhájce vítězství v prestižním seriálu Lukáš Bauer. Nejen tyto dva čeká od silvestrovského odpoledne osm závodů v deseti dnech, během kterých musí i bez české zajížďky zvládnout skoro tisíc kilometrů čítající přesuny.

Alena Benešová, Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme