Lyžařský svátek v Jasné odfoukl vítr. Obří slalom žen musel být přeložen

30 let čekalo Slovensko na lyžařské závody nejvyšší světové úrovně - a musí čekat dál. Dnešní obří slalom světového poháru pořadatelé v Jasné museli přeložit na pondělí. V Nízkých Tatrách fičel extrémně silný vítr, a tak se elitní lyžařky i natěšené tisíce diváků šplhaly na stadion zbytečně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní obří slalom v Jasné zmařil silný vítr

Dnešní obří slalom v Jasné zmařil silný vítr | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Nárazy větru dosahovaly místy rychlosti až 80 km/h, což dohromady vytvořilo podmínky nejenom neregulérní, ale hlavně nebezpečné. Chtě nechtě museli pořadatelé zrušit úvodní disciplínu víkendu, na který se Slovensko chystalo celý jeden rok.

„Podnikáme s počasím, a pokud podnikáte s počasím na horách, tak musíte mít respekt. To je jediné, co vám zůstane, protože příroda je prostě silnější. Můžete udělat mnoho opatření, abyste minimalizovali její vliv, ale nedá se úplně vyloučit. Samozřejmě, že mě to mrzí, protože je v tom obrovské úsilí mnoha lidí. Myslím si ale, že zítra a pozítří to bude dobré,“ říká šéf organizačního týmu Bohuš Hlavatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořadatelé SP v lyžování v Jasné museli úvodní závod kvůli špatnému počasí odložit

Bohuš Hlavatý neměl moc času truchlit nad zkaženou premiérou samostatného Slovenska ve světovém poháru, po kterém je tady velký hlad. Zvlášť v době nebývalých úspěchů slovenských lyžařek - vždyť fanoušky na stadionu dostala místní hvězda Petra Vlhová do varu jen tím, že doklouzala do cíle po prohlídce trati, nakonec úplně zbytečně.

„Byl jsem tady v roce 1989, když tu byly závody mistrovství Evropy, a byl jsem tady i v roce 1987, kdy tu byla zimní univerziáda. Doufám, že závody vyjdou, klidně až v týdnu – v pondělí nebo v úterý, uvidíme. Hlásili, že bude špatné počasí, takže jsem s tím trochu počítal,“ směje se pod kopcem jeden z fanoušků, který si podle svých slov sobotu užíval i bez závodů.

Vlhová si musí na svůj první závod světového poháru před domácím publikem počkat, podobně jako jediná Češka, která měla být v sobotu na startu obřího slalomu. Martina Dubovská v sobě poloviční Slovenku nezapře. Dokonce žije 20 minut jízdy odsud v Liptovském Mikuláši, takže tady v Jasné je doma víc než kdekoli v Česku.

„Mám tu kamarády i rodinu. S každým chci alespoň chvilku být, takže jsem v jednom kole. Strašně se ale těším na to, že mě uvidí závodit, takže doufám, že to zítra vyjde,“ vyhlíží Dubovská nedělní slalom, který by počasí pokazit nemělo a před kterým by si klidně mohla odskočit ke slovenským parlamentním volbám, protože občanství má dvojí.

„Můžu volit jak tady, tak v Česku, ale do Mikuláše asi nepojedu, protože budu odpočívat a soustředit se na zítra. Já to ani moc nesleduji, takže to nechám na druhých, kteří se v tom vyznají,“ dodala česká reprezentantka.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme