Martina Sáblíková předává mladším kolegyním zkušenosti, ony ji nabíjí energií

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si mistrovství Evropy ve víceboji brala stříbro a dvě zlaté medaile si pověsila na krk na světovém šampionátu v Heerenveenu, kde ovládla tří a pětikilometrovou trať. V týmu je vzorem pro své mladší kolegyně, které jí naopak dávají energii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sáblíková

Sáblíková | Foto: Pavel Lebeda pro SPORT INVEST GROUP

Martina Sáblíková těží z náročné a pestré přípravy. Kombinuje například kolo s bruslemi. Za úspěchy stojí i trenér Petr Novák a kolegové z týmu. O dost mladší. Bez nich si přípravu dnes už ani neumí představit.

„Hrozně mě baví, když jsme před sezonou poprvé na ledě a máme trénink, kdy najíždíme kolo úplně volně třeba za 40 vteřin. Užíváme si to, děcka jezdí za mnou nebo já za nimi. Když vidím, že něco dělají blbě, tak jim to řeknu. Baví mě, když vidím, že na to myslí a trochu se zlepší,“ svěřuje se Martina Sáblíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tým okolo Martiny Sáblíkové navštívil reportér ČRo Pavel Petr

Trojnásobnou olympijskou vítězku její mladší kolegyně berou především jako velký vzor. „Ale dokážou pomoc před závodem, během tréninků i, když se mi třeba nechce, protože jsou mladší,“ dodává.

Mladší členky týmu se chtějí učit i zdokonalovat. Mají k tomu ideální příležitost. „Martina je typ člověka, který poradí, aniž bychom za ní přišly. Ona přijde za námi a řekne, co děláme špatně,“ říká osmnáctiletá Nikola Zdráhalová.

Váží si i trenéra Petra Nováka. „Divím se, že má takové pevné nervy. Protože to, co dělám na tréninku v zatáčce, je síla. Zatáčka mi moc nejde a pokládám tam zvláštně nohu. Brala bych spíš jen sto metrů, to by mi šlo,“ pošilhává talentovaná rychlobruslařka po sprintu bez zatáčky.

Tak špatné to není. Nikola Zdráhalová dokonce Martinu Sáblíkovou porazila na mistrovství světa v bodovém součtu závodu s hromadným startem.

Šampionát si pak vedle dvojnásobné zlaté medailistky užívala i devatenáctiletá Eliška Dřímalová. „Hodně to motivuje. Hlavně, když vím, že můžu trénovat vedle Martiny, která vyhrává ty největší soutěže, tak to žene hodně dopředu.“

Kolegyně Martiny Sáblíkové: Vlevo Eliška Dřímalová, vpravo Nikola Zdráhalová | Foto: Pavel Petr

Juniorské reprezentantky ovšem možná ani netuší, jak naopak svůj velký vzor doslova nabíjí energií. K Elišce a Nikole je třeba přiřadit ještě Natálii Kerschbaummayr.

„Naty je nejmladší a ta dobíjí energii obrovsky rychle. Já ještě ležím, za 20 minut je trénink, a pak otevřu dveře a ona už má kraťasy na kolo a ptá se, jestli jdeme. Říkám jí: ‚Naty, vždyť máme ještě dvacet minut,‘“ směje se Sáblíková.

Jenže právě taková Martina Sáblíková bývala v jejich věku. „Ale teď přijdu včas, ale už to nehrotím v tom smyslu, že přijdu a čekám čtvrt hodiny, než přijdou ostatní. Přijdu včas, jsem připravená a můžeme jet,“ prozradila Martina Sáblíková.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme