Minuta tady docela unaví, naráží skikrosař Kraus na obtížnou trať na MS

Tři čeští skikrosaři budou v neděli bojovat o medaile na mistrovství světa. Andrea Zemanová a Nikol Kučerová měly postup do závodu jistý, ale čtyřnásobný vítěz Světového poháru Tomáš Kraus musel v kvalifikaci o postup mezi 32 závodníků nejlepších jet s absolutním nasazením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skikrosař Tomáš Kraus po vítězství ve Špindlerově mlýně (ilustrační foto)

Skikrosař Tomáš Kraus po vítězství ve Špindlerově mlýně (ilustrační foto) | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Český reprezentant skončil dvacátý a v cíli byl překvapený, jak ho zhruba minutová jízda vyčerpala.

„Cítil jsem se tuhý, bylo tam hodně boulí. Všichni přijeli dolů a říkali, že na minutové trati takhle vyřízení ještě nebyli. Přitom ani není ve velké nadmořské výšce. Minuta tady docela unaví,“ popisoval dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2007.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými skikrosaři mluvil po kvalifikaci MS reportér Jakub Marek

Podobně mluvila o trati i desátá z kvalifikace skikrosařek Andrea Zemanová. „Musí se makat. Trať není velká, ale na bouličkách se musí hodně pracovat,“ podotkla účastnice olympijských her v Soči, která měla postup do osmifinále jistý.

O 32 míst totiž bojovalo 27 závodnic, takže šlo jen o to, jak se skikrosařky do zítřejších vyřazovacích bojů seřadí. Tudíž mohla jet česká reprezentantka bez nervů.

„Byly dané kvóty na státy, proto tady třeba vůbec nebyly Italky. Čekala jsem, že tady bude víc holek,“ říkala spokojná Zemanová, se kterou bude v závodě i další Češka – v kvalifikaci šestnáctá Nikol Kučerová.

Skikrosař Kraus postoupil z kvalifikace, i když se jelo na těžší trati

Číst článek

To čtyřnásobný vítěz Světového poháru Kraus měl těžší pozici, když bojoval proti jednapadesáti skikrosařům a malý problém měl už na startu.

„Vždycky někde zaškobrtnu, tohle naštěstí nebylo na úkor času, takže jsem to ani nevnímal jako chybu. Šlo spíš o malou nerovnováhu, která pak pomůže v jízdě, protože soupeři si myslí, že člověk padá. Leknou se a trochu zpomalí,“ prozrazuje s nadsázkou možnou taktiku pro jízdu ve čtyřech.

Kraus očekává pěkný závod

V Kreichsbergu se každý den mění kvůli teplotním výkyvům podklad na svahu, a tak jsou podmínky pro skikrosaře hodně obtížné. Při dopolední kvalifikaci mrzlo, což poznal na vlastní kůži i Kraus, který se kvůli chybě propadl o několik míst.

Po kvalifikaci se ale usmíval, protože věděl, že zítra půjde o úplně jiný závod a hlavní bylo dostat se do něj. A na úzké trati očekává tvrdé, divácky hodně atraktivní, souboje.

„Asi se pojede natěsno. Trať je úzká a jsou na ní místa, kde se může udělat malinká chyba a pořadí se bude promíchávat. Myslím, že to bude pěkný závod,“ dodal uvolněný Kraus.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme