Morgerstern vede Turné a těší se na další závody

Rakušan Thomas Morgenstern zatím potvrzuje své suverénní postavení mezi skokany na lyžích. Ve sbírání prvních míst se nezastavil ani v úvodním závodu Turné čtyř můstků v německém Oberstdorfu. Vyhrál s velkým náskokem, ale celkový triumf stále nemá jistý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skokan na lyžích Thomas Morgenstern

Skokan na lyžích Thomas Morgenstern | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Je v laufu. Nebo spíše v luftě? Thomasi Morgensternovi to zkrátka skáče. Kterýkoliv žebříček úspěšnosti skokanů této sezóny si vezmete, nebo vytvoříte, na tom bude nejvýše. Skoro o 200 bodů je první ve Světovém poháru.

Nejčastěji vyhrál – celkem pět závodů, více než polovinu. Adekvátně tomu si také nejvíce vydělal. A nejnověji má parádní náskok 16,5 bodu v hodnocení Turné. Ale na přístupu tuctového ligového fotbalisty ke své práci nic měnit nehodlá. A klidně to obšírně rozebere.


„Jo, vůbec nic se na tom principu nezměnilo. Nemám žádná velká očekávání, beru to prostě skok po skoku. Protože na to stejně nemá člověk vliv. Když to půjde dobře, bude to fajn i na konci. Musím se koukat jenom sám na sebe a skákat nejlépe jak umím. Začalo to dobře, teď je před námi závod v Garmisch-Partenkirchenu. Pak už bude první půlka za námi a pojedeme do Rakouska. Tam se samozřejmě moc těším,“ tvrdí Thomas Morgenstern.

Přehrát

00:00 / 00:00

Morgerstern vede Turné a těší se na další závody

Otázkou je, nakolik to myslí vážně, nakolik blufuje, nebo si to všechno namlouvá. Ať totiž skákal sebelíp, vždycky na Turné minimálně jeden závod, ale spíše dva, pokazil. A nedá se říci, že by měl nějaký neoblíbený nebo oblíbený můstek. Na všech už skákal výtečně i špatně. Nebude tedy navíc teď, jako lídr málem všehomíra, poněkud pod tlakem?


„Říkám, že ještě nic neskončilo. Je to samozřejmě pěkné, ten první výsledek i ten náskok. Ale přesto: zbývají další tři závody. A v celém světovém poháru je jich ještě víc. Pokusím se užít si je. Ten základ pro Turné je dobrý, ale jen základ nestačí. Při stavbě domu se také nespokojíte se základy, ale musíte postavit celý dům.“

Jestli bude mít Thomas Morgenstern v čem bydlet – lépe jestli odjede po Turné v autě pro celkového vítěze – se dozvíme na Tři krále. Ale už na Nový rok budeme moudřejší.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme