MOV vyřadil z OH paralelní slalom snowboardistů, parádní disciplínu Ester Ledecké

Úřadující mistryně světa v paralelním slalomu, snowboardistka Ester Ledecká, už nezíská ve své nejoblíbenější disciplíně zlatou medaili z olympijských her. Mezinárodní olympijský výbor totiž vyřadil paralelní slalom z programu příští olympiády v Pchjongčchangu 2018.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká bojuje ve čtvrtfinále paralelního obřího slalomu snowboardistek

Ester Ledecká bojuje ve čtvrtfinále paralelního obřího slalomu snowboardistek | Zdroj: Reuters

Na zasedání výkonného výboru v Lausanne se rozhodlo o zavedení čtyř nových disciplín. V Pchjongčchangu se bude o medaile bojovat v big airu snowboardistů, závodu družstev ve sjezdovém lyžování, smíšené soutěži v curlingu a rychlobruslařském závodu s hromadným startem.

„V případě rychlobruslení se dlouho mluvilo o tom, že závody s hromadným startem jsou atraktivní, že by se měly dostat na pořad OH. Zařazení této disciplíny není překvapením,“ říkal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyřazení paralelního slalomu snowboardistů z programu OH je pro nás velký překvapením, přiznal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Naopak z programu vypadne právě paralelní slalom snowboardistů, v němž je česká reprezentantka Ester Ledecká úřadující mistryní světa.

„To je pro nás velké překvapení. Ale budeme se s tím muset vyrovnat, i když je to v případě Ester Ledecké velmi smutné. Zatím jsem nemluvil s naším zástupcem v mezinárodní lyžařské federaci Romanem Kumpoštem, ale určitě se ho budeme ptát. V průběhu tohoto víkendu měli zasedání a předpokládám, že se tam na toto téma hovořilo,“ říkal předseda ČOV.

„Tohle se řešilo už několik let. Už před Soči, před Vancouverem. Vždycky to bylo na hraně, jestli se pojedou obě disciplíny nebo ne. Pořád zbývá paralelní obří slalom, ten určitě nezruší. Takže z mé strany je to úplně jedno,“ řekla ke zrušení paralelního slalomu Ester Ledecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

"Mě je to prakticky jedno, zbývá paralelní obří slalom, ten určitě nezruší," řekla k vyškrtnutí paralelního slalomu snowboardistů z olympijských her Ester Ledecká.

Nedá se ani předpokládat, že by se někdo mohl proti tomuto verdiktu odvolat.

„Předpokládáme, že proti tomu už nikdo nepůjde. Změnu budeme muset akceptovat a český lyžařský svaz bude muset začít preferovat disciplíny, které budou na programu OH. Určitě se najdou sportovci, kteří budou spokojeni a můžou pomýšlet na dobré umístění,“ přiznal Jiří Kejval.

Představení big airu, skokanské soutěže snowboardistů, je po zařazení slope stylu a U-rampy v Soči 2014 dalším krokem, kterým chce MOV přitáhnout mladší publikum.

Týmová soutěž sjezdařů se dosud konala pouze na mistrovství světa, rychlobruslařské závody s hromadným startem se ve Světovém poháru jezdí poslední čtyři roky.

rychlobruslařka Martina Sáblíková | Foto: Pavel Lebeda pro SPORT INVEST GROUP

„Hromadný start rychlobruslařů je něco jiného než klasické rychlobruslení. Je to náročné na taktiku závodnic a Martina Sáblíková by nám o tom určitě řekla více. Zase to bude zajímavé a bude to něco nového," dodal Jiří Kejval.

Podle pravidel se mohou sporty a disciplíny v olympijském programu změnit tři roky před konáním her.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme