MS lyžařů provází těžké pády, zraněné převáží do nemocnic dvojice vrtulníků

Letošní mistrovství světa je první, při kterém někteří závodníci využívají speciální lyžařské airbagy. Ale i tak někteří dnešní volno stráví v nemocnici. Po dvou dnech soutěžení se počet ošklivých pádů a zranění ve Svatém Mořici blíží počtu rozdaných medailí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulníky jsou připraveny přímo vedle sjezdovky, práce zatím mají dost

Vrtulníky jsou připraveny přímo vedle sjezdovky, práce zatím mají dost | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Hned vedle stadionu kousek od cíle jsou ve Svatém Mořici neustále připravené dvě helikoptéry a jejich obsluha si rozhodně na nedostatek vytížení stěžovat nemůže.

Český závodník Jan Hudec zrovna dával rozhovor Radiožurnálu, když záchranáři po děsivém letu vzduchem, při kterém se nekontrolovaně točil kolem vlastní osy, sbírali ze sněhu reprezentanta monackého knížectví Oliviera Jenota.

Hudcovi přišly před mistrovstvím světa nové lyže. Snad mě dovezou do první desítky, přeje si

Číst článek

„S viditelností je to tu dost těžké. Když je tma, hlava to nebere tak dobře. A když je slunko, tak je tu hodně terénu. Kluci na konci to mají tmavší, než jsme to měli my. Takže respekt těm klukům, co tu jezdí na konci,“ řekl při pohledu na zásah Jan Hudec, nejlepší z českých závodníků v superG.

Jenota s podlitinami a vnitřním krvácením odvezl vrtulník do nemocnice v Churu, ale měl by být v pořádku stejně jako třeba Slovák Adam Žampa.

V podmračeném dni se ale padalo nejen při mužském závodě v superG, při ženském tréninku sjezdu si Rakušanka Mirjam Puchnerová zlomila bérec a na operaci na místní kliniku ve Svatém Mořici ji s otřesem mozku taky odnášela helikoptéra.

To všechno jsou zranění, proti kterým ani speciální airbagy nepomáhají a spousta lyžařů je zatím ani nepoužívá. „Zatím jsem to nezkoušel. Je to docela drahé a nejezdím sjezd tak často, abych měl potřebu tohle řešit. A finance v tom také hrají roli,“ říká další český lyžař Kryštof Krýzl.

Ani on nebezpečné superG nedokončil, ale kotrmelcům se vyhnul, jenom se nevešel do předposlední branky. Dnes si ale sjezd zkusí při tréninku a plánuje ho jet i v rámci kombinace.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme