Na běžky v polovině listopadu? V Jizerských horách už se prohánějí první nadšenci

Reprezentační běžci na lyžích odjeli za sněhem za polární kruh do švédského Gallivare, ale jsou nadšenci, kteří už vyrazili do stopy i v Česku. Třeba v Jizerských horách, kde je sice ještě málo sněhu, ale i malá hrstka lyžařů si malé pokrývky dokázala užít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Upravované trasy na běžky

Upravované trasy na běžky | Foto: Zdeněk Spilka

Na Nové louce v Jizerských horách je pusto, ale podle stop v tenké vrstvě sněhu je patrné, že už se tady v půlce listopadu lyžuje.

Sněhu stále ještě není taková vrstva, a tak je třeba kličkovat mezi ostrůvky asfaltu, které vykukují zpod sněhu. Je to bizarní, ale pád na běžkách by znamenal v silniční lišej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyrazit s novými lyžemi by nebylo úplně rozumné. Místy jsou asfaltové ostrůvky a vyčnívající kameny, hlásí reportér David Nyč z Jizerských hor

Lyžování sice není jako v ladovské zimě, ale na běžkách už se proháněli další dva nadšenci.

„Jsme milovníci lyžování, takže jsme se na první sníh těšili. Sice je slabá vrstvička sněhu, ale přímo šutry jsou jen místy,“ říká lyžařka na kameňačkách, jak se říká starším lyžím, které snesou i nějakou rýhu.

Je pravda, že vyrazit s novými lyžemi by nebylo úplně rozumné. Ani další běžkyni na lyžích nevadí, že pod nohama nemá půl metru sněhu ani upravenou stopu a že je tohle spíš jen pokus o běžecké lyžování.

„Počasí je nic moc, ale nás srdcaře to neodradí. Užíváme si tady romantiku, protože tady skoro nikdo není, takže si můžeme aspoň jednou za rok užít samotu v Jizerkách,“ říká nadšená běžkyně. A to byla hlavní výhoda brzkého lyžování v Jizerských horách. Během 40 minut jízdy bylo na běžkách jen pět lidí.

David Nyč, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme