Nejen české alpské lyžování bude v letošním roce hledat nové hvězdy

Zranění, konce kariér, ale i přehodnocení priorit zásadně mění tvář alpského lyžování. Projeví se to i v českém týmu a nejvíc hned v prvním dějství Světového poháru. Ten tradičně začíná o předposledním říjnovém víkendu obřími slalomy v Söldenu. Tři týdny před tím, než se seriál závodů rozjede skutečně naplno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryštof Krýzl v Abelbodenu

Kryštof Krýzl v Abelbodenu | Foto: Czech Ski Media Team

Loni si první rytmy sezóny na rakouském ledovci nenechali ujít Ondřej Bank ani Šárka Strachová, ale pro letošek už obě nejvýraznější jména českého alpského lyžování obří slalom vyřadila ze svého závodního repertoáru. Strachová kvůli klasickému slalomu, Bank zase kvůli klouzavým disciplínám. A protože rozlučku s kariérami v červenci uspořádali Filip Trejbal a Martin Vráblík, z letité reprezentační party zbyl na startu Světového poháru už jen Kryštof Krýzl.

„Mrzí mě to, s Martinem a Filipem jsem vyrůstal a Filip byl pro mě tak trochu vzor. Jsme velcí kamarádi, budou mi chybět hlavně po lidské stránce, budu na ně vzpomínat,“ zarazí se Krýzl při slovech skoro až pohřebních.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kryštof Krýzl komentuje generační výměnu v českém alpském lyžování

Pro Krýzla jde v jistém ohledu o přelom v kariéře. Teď to bude on, na koho se budou chtít ostatní v českém týmu dotahovat. V Söldenu to bude 22letý Adam Kotzmann.

„Když kluci skončili, padne tíha zodpovědnosti trochu na mě. Doufám, že to nebude jen o mě nebo o Ondrovi Bankovi, ale že na nás navážou nějací mladí. Třeba Adam se přes léto hodně posunul nahoru a doufám, že mu to pomůže,“ dodává český závodník.

Platí to vlastně i obecně, mladí dostanou prostor, který pro tuto zimu vyklidila řada velkých jmen. Skončily rakouské legendy Raich, Matt, Hospová i Zettelová. Rakušany navíc oslabí i zranění Anny Fenningerové. Do sportovního důchodu jde třeba i Švýcar Defago, roční pauzu ohlásila Slovinka Mazeová. Je čas hledat nové hvězdy. V dnešním ženském závodě na sebe budou chtít upozornit i Češky Kateřina Pauláthová a Pavla Klicnarová.

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme