Nepotřebuji být nejlepším skokanem, stačí mi, že jsem ve špičce, říká lídr Turné Stoch

Jsou sporty, kde je neústupnost, nevraživost a někdy až nenávist základem úspěchu. Neplatí to u skoků na lyžích, kde si spolu ti nejlepší naopak povídají a tím dokazují, že mají formu. Třeba jako skokani na lyžích na Turné čtyř můstků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský skokan na lyžích Kamil Stoch

Polský skokan na lyžích Kamil Stoch | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Novináři položí otázky, sportovci na ně odpovědí a obě strany pak přemýšlejí, k čemu to vlastně bylo. To bývá klasický průběh pozávodních tiskových konferencí.

Ne tak, když se na Turné v Garmisch-Partenkirchenu sešli Polák Stoch, který celkově vede, a jeho pronásledovatel Rakušan Kraft. Posuďte sami – Kamil Stoch, mistr světa a dvojnásobný olympijský vítěz prohlásil, že se nežene za další trofejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teď si skoky opravdu užívám i to, že tady teď sedím se skvělými skokany. Tohle mi vyhovuje, říká lídr Turné čtyř můstků Kamil Stoch

„Mně opravdu stačí být jedním z nejlepších. Nepotřebuju být pořád tím nejlepším. Být jedním z nich mi stačí. Teď si skoky opravdu užívám i to, že tady teď sedím se skvělými skokany. Tohle mi vyhovuje. Toť vše,“ říkal Kamil Stoch.

Ale proč? Nezdálo se, že by lhal. Jeho úsměv byl upřímný a vlastně potvrzoval, že právě to značí formu. Není to klišé, když se řekne, že psychická pohoda je ve skocích na lyžích základem.

Tohle, když zaslechl Stefan Kraft, měl zblednout. A leknout se, že jeho těsná ztráta 8 desetin bodu (asi ani ne půl metru) na Stocha už jen naroste. Ale on si z toho naopak nic nedělal.

Hlavním svalem je hlava, říká kouč českých skokanů. Klid na Turné mohou najít během dne volna

Číst článek

„Rozdíl 0,8 bodu, to je vlastně nic. A je fakt jedno, jestli jsem dva body před někým, nebo tři za ním. Určitě bych chtěl to číslo lídra mít, ale v téhle fázi je mi to nakonec jedno,“ přiznává Kraft.

Ano. Ti dva se na sebe usmívali, žertovali spolu, bavili se. A i to je známka toho, že se spolu utkají v rakouské polovině Turné čtyř můstků o celkové vítězství.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme