Obhajoba se smíšené štafetě nepovedla. Na MS biatlonistů skončila šestá

Ve smíšené štafetě na MS biatlonistů v Norsku podali výborný výkon pouze tři ze čtyř českých závodníků. Gabriela Soukalová a Michalové Šlesingr s Krčmářem ale nedokázali smazat ztrátu, kterou na prvním úseku nasbírala Veronika Vítková, a obhájci titulu skončili šestí. Z titulu se radují Francouzi díky závěrečnému úseku Martina Fourcada.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Šlesingr a Gabriela Soukalová během smíšené štafety v Canmore

Michal Šlesingr a Gabriela Soukalová během smíšené štafety v Canmore | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Veronika Vítková neměla dobrou startovní pozici, s číslem 9 se ale rychle dostala do špičky. Kontakt však ztratila hned při první střelbě, kterou měla vůbec nejpomalejší z celého startovního pole. Po třech dobíjeních odjížděla s půlminutovou ztrátou jako třetí od konce.

K položce vstoje přijela Veronika Vítková až ve chvíli, kdy diváci na Holmenkollenu hurónským řevem vyprovázeli první Marte Olsbuovou. Opět ale potřebovala dva náhradní náboje a její ztráta vzrostla k minutě. Gabriele Soukalové předávala na 12. místě 68 vteřin za duem Norsko, USA.

Šesté místo není průšvih, říká finišman Krčmář. Celá štafeta prý odvedla maximum

Číst článek

Gabriela Soukalová předvedla fantastickou stíhací jízdu. Při střeleckých položkách nepotřebovala ani jeden náhradní náboj a ukázala pokračující výbornou střeleckou formu. Štafetu vytáhla na páté místo se 36sekundovou ztrátou.

Ženskou část smíšené štafety ovládly čtyři výběry, které předávaly prakticky současně. O dvě desetiny vteřiny vyhrála domácí Tiril Eckhoffová před Němkou Hildebrandovou a Marií Dorinovou-Habertovou z Francie.

Michal Šlesingr jel celý svůj 7,5 kilometru dlouhý úsek úplně sám, daleko za vedoucí čtveřicí, daleko před pronásledovateli. Na střelnici si ale počínal suverénně, bez jediné chyby.

Ukrajinec Semenov, Němec Peiffer, Nor Johannes Bö a Francouz Fillon Maillet ale měli výhodu, že jeli spolu a mohli spolupracovat. Český „Boušek“ tak předával na pátém místě se ztrátou 50 sekund na těsně zvítězivšího Ukrajince.

Michal Krčmář napodobil své kolegy z předcházejících dvou úseků a bezchybnou střelbou držel české naděje. Vpředu ale nikdo nechyboval a navíc se na něj dotáhl Rakušan Landertinger, který byl rychlejší na okruhu i na střeleckém stavu. Odsoudil tak českou štafetu k šestému místu.

O zlato se bojovalo mezi Německem a Francií. Simon Schempp i Martin Fourcade udělali na závěrečné stojce jednu chybu, dobíjení ale zvládli a začal taktický boj.

Na stadion pod skokanským můstkem si Francouz přivezl Němce doslova nalepeného na zádech, ale složitou úlohu zvládl. Po posledním krátkém stoupání se Fourcade od Schemppa odpoutal a mohl slavit už v cílové rovince. Francie získala titul mistrů světa ve smíšené štafetě po sedmiletém čekání. Bronz berou domácí Norové.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:
Smíšená štafeta (2x6 a 2x7,5 km):
1. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) 1:14:01,0 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Preussová, Hildebrandová, Peiffer, Schempp) -4,3 (0+7), 3. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -14,4 (0+10), 4. Ukrajina -29,8 (0+9), 5. Rakousko -1:07,1 (0+3), 6. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Krčmář) -1:23,3 (0+5), 7. Rusko -1:32,9 (1+8), 8. Itálie -1:55,4 (0+15), 9. Bělorusko -2:09,1 (0+1), 10. USA -2:19,6 (0+5).

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme