Od strachu k vtípkům: Banka lékaři propustili šest hodin po pádu

Svět obletěly děsivé obrázky bezvládně ležícího a v obličeji do krve pořezaného českého lyžaře Ondřeje Banka po pádu v kombinačním sjezdu mistrovství světa ve Spojených státech. Do té doby jízda s medailovými parametry se těsně před cílem změnila v boj o přežití, naštěstí úspěšný. O necelých 6 hodin později už 34letý závodník opustil nemocnici a vrátil se do svého apartmá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank měl už 6 hodin po pádu chuť na pivo

Ondřej Bank měl už 6 hodin po pádu chuť na pivo | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Řekl jsem svoje datum narození a kde bydlím,“ vysvětloval Ondřej Bank, když v doprovodu bratra Tomáše dorazil z kliniky ve Vailu. Fyzioterapeutka Silvie Šúrová tomu ani nechtěla věřit. Úleva by se tady dala krájet.

„Kotník mám opuchlý a zlomenou zánártní kůstku,“ popisoval lyžař další svá zranění, ke kterým patří i otřes mozku. „Byl to strašný pohled, měl jsem ukrutný strach,“ přiznal bratr Tomáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od pádu až k žertům v Beaver Creeku sledoval Ondřeje Banka reportrér ČRo Jan Kaliba

Pády, i ty hrůzostrašné, jsou závodní lyžaři z hlavy zvyklí vytěsňovat. Tomášovi ale pod sjezdovkou v bezvědomí ležel vlastní bratr. „Deset patnáct minut, než se probral, měl jsem strach o jeho život. Byla to velká úleva a teď jsme šťastní, že to přežil,“ dodává sourozenec a trenér v jedné osobě.

„Asi půl minuty jsem si myslel, že se zvedne. Pak mi nezbývalo než se sebrat a běžet co nejrychleji nahoru. Asi jsem tam byl první. Lékaři, kteří byli na kopci, přijeli asi pět minut po mně,“ vzpomíná doktor Jiří Beznoska.

„Prvních deset minut byl Ondra v bezvědomí, nebyl schopný mi odpovědět a nevypadalo to hezky. Potom se probral a začal komunikovat. Zpočátku očima, pak se mnou začal mluvit, bude dobrej,“ pokračuje lékař, který byl s lyžařem od první chvíle celou dobu až do propuštění z kliniky.

Právě od něho přichází první uklidňující zpráva, že už nejde o život. To ale ještě netušili závodníci na kopci. Stojí tam i Kryštof Krýzl a Martin Vráblík. Před chvílí viděli svého kamaráda, jak v kotrmelcích bezvládně klouže do cíle, neměli o něm zprávy a museli se vrhnout střemhlav dolů.

Pamatuji si jen začátek pádu, říká potlučený Ondřej Bank

Číst článek

„Když jsem to viděl, okamžitě jsem odešel od televize, myslím jen na něj,“ přiznává Kryštof Krýzl.

„Nahoře jsem byl vyřízený a měl jsem problém na to nemyslet. Je mi ho strašně líto – pokaždé, když se mu to stalo, byl na tom v kariéře nejlíp, je to velká rána,“ přidává se Martin Vráblík.

Život lyžaři zřejmě zachránila helma. „Je úplně v pohodě, celá,“ říká stále ještě tišší Ondřej Bank. Helma, kterou vyrábí ve vlastní firmě, při pádu ani nepraskla.

Měl jsem fakt černé myšlenky, přiznává Tomáš Bank. Bratr už přijímá návštěvy

Číst článek

„Jsem rád, že mě pustili. Dali mi na výběr, jestli chci jet, nebo zůstat na noc, tak jsme jim slíbili, že na mě někdo bude dávat pozor. Měl jsem lehký otřes mozku,“ vzpomínal Bank šest hodin po pádu a těsně po příjezdu z kliniky.

Náladu měl i na humor, dostal totiž chuť na pivo. „Musíme zapít, že jsme zdraví. Ne úplně stoprocentně, ale všichni říkají, že to bylo brutální. Cítím se dobře, hlava mě nebolí a cítím se celý,“ svěřuje se 34letý lyžař.

Na trati mohl být jiný lyžař, vysvětluje Kurfürstová zdržení záchranářů u Banka

Číst článek

Možná by mu ale přitížila přítomnost zrcadla. Na tváři má stopy krve, odřenou kůži, gázu pod okem a opuchlé sešité oko. „Byly tam dvě malé ranky, ty sešili. Tyhle kosmetické věci moc neberu vážně. Jsem rád, že to neskončilo hůř,“ těší Banka.

„Tentokrát měl obrovské štěstí,“ zní lékařský dovětek Jiřího Beznosky, šprýmař Ondřej Bank si pak stěžuje, že mu asi něco je, protože ho škrábe v krku a děkuje soupeři a kamarádovi Ivicovi Kostelićovi a jeho sestře Janici, kteří ho přišli pozdravit a pozvat k léčivému chorvatskému moři.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme