Olympijský vítěz ve střelbě Emmons se v Novém Městě na Moravě představil jako trenér biatlonistů

Kateřinu Emmons i se čtyřmi dětmi nechal doma u Plzně a sám vyrazil na biatlon. Její manžel, olympijský vítěz ve sportovní střelbě Matthew ale není v Novém Městě na Moravě jako fanoušek. Ve Vysočina Aréně chodil v týmovém oblečení Spojených států jako střelecký konzultant amerických biatlonistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Takovou bouřlivou atmosféru Matthew Emmons zažívá poprvé. Třicet tisíc fanoušků se nevejde na žádnou tribunu pro sportovní střelbu, a i kdyby ano, při závodě musí být potichu, aby nerušili střelce. „Vůbec, máme velké střelnice, ale něco takového nemáme, fakt výborná atmosféra,“ potvrdil.

Majitel kompletní sbírky olympijských medailí by takovou ani zdaleka nemohl zažít, kdyby na biatlon zašel ve Spojených státech. I při Světových pohárech byly v ochozech jen stovky diváků, v Americe totiž jde v podstatě o neznámý sport. Pro Matthewa Emmonse to ale neplatí, zaregistroval ho už dávno, jak řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Začal před dvěma lety

„Poprvé? Dobrá otázka. Asi na olympiádě, když jsem byl malý, ale kdy přesně nevím. Živě, když jsem bydlel v Minnesotě, když jsem studoval na Aljašce vysokou školu. V létě jsem v Minessotě trénoval, tak tam byli biatlonisti. Trénoval jsem s nimi, když jsme jeli na kole nebo na střelnici, to je asi patnáct let zpátky,“ vzpomíná.

Na pomoci americkému biatlonovému týmu se manžel bývalé výtečné české střelkyně Kateřiny domluvil zhruba před dvěma lety přes psychologa olympijského výboru Spojených států, se kterým sám spolupracoval.

„Mluvil jsem s ním, a když biatlonisti potřebují pomoct a já tomu rozumím, základ je furt stejný, tak můžu. Šéf mi zavolal, že by chtěli zlepšit střelbu, že zatím dobře lyžují, ale nestřílí, jak by měli. Tak jsem řekl: Jdeme na to.“

Konzultace po internetu

Matthew Emmons byl s americkými biatlonisty na několika soustředěních, na Světovém poháru v italské Anterselvě a jinak je jim k dispozici aspoň ke konzultacím na dálku po internetu. „Teď další světák a uvidíme do budoucnosti.“

A v té se také dozvíme, jestli se pro biatlon místo sportovní střelby nerozhodne také některé z teď už čtyř dětí Kateřiny a Matthewa Emmonsových.

„To by bylo super, byl by to zážitek, radost, ale uvidíme. To záleží na dětech, co chtějí, když chtějí závodit v biatlonu, tak jsem rád, když ne tak taky dobrý,“ uzavřel Emmons.

Na to, jestli tedy poznáme už třetího olympijské vítěze nebo vítězku s příjmením Emmons, i když v jiném než čistě střeleckém sportu, si budeme muset počkat.

Jan Suchan, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme