Olympijský výbor zahájí řízení s 28 Rusy, v Soči měli manipulovat se vzorky

Mezinárodní olympijský výbor reaguje na druhou část McLarenovy zprávy. Na základě důkazů zveřejněných antidopingovou agenturou WADA zahajuje disciplinární řízení s 28 Rusy, kteří na ZOH v Soči měli manipulovat se vzorky moči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přijde Rusko o olympijské hry?

Přijde Rusko o olympijské hry? | Zdroj: Reuters

„Toto je bezprostřední reakce na zprávu profesora McLarena. Ale Mezinárodní olympijský výbor půjde ještě dál. Budeme znovu zkoumat vzorky všech ruských sportovců ze Soči 2014 i z Londýna 2012,“ řekl prezident MOV Thomas Bach.

Prvním krokem je disciplinární řízení s 28 osmi sportovci, kteří podle zprávy měli manipulovat se vzorky moči na olympijských hrách v Soči. Reanalýza jejich vzorků už probíhá v antidopingové laboratoři v Lausanne.

Jména konkrétních sportovců ale vyjádření výboru neuvádí. Další informace prý zveřejní „v pravý čas“.

Manipulace se vzorky podle vyjádření MOV ještě neznamená usvědčení z dopingu, sama o sobě je ale porušení antidopingových pravidel.

Zpráva kanadského profesora Richarda McLarena ukazuje, že v Rusku fungoval státem řízený systém dopingu. Ukazuje na tisícovku sportovců ve více než 30 odvětvích.

Na McLarenovu zprávu aktuálně reagoval i ruský prezident Vladimir Putin. V projevu na své výroční tiskové konferenci uznal, že v Rusku existují problémy s dopingem, ale důrazně odmítl, že by se na něm jakkoli podílel stát.

Na McLarenovu zprávu reagují i jednotlivé sportovní federace. Ruská biatlonová unie se včera vzdala Světového poháru v Ťumeni a MS juniorů. Organizace bobistů a skeletonistů zase přesunula MS 2017 ze Soči do německého Königssee.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme