Olympijský zeměpis - Picabo Streetová

Další pokračování cyklu Olympijský zeměpis je věnováno Picabo Streetové, americké olympijské vítězce ve sjezdovém lyžování. A to hlavně proto, že se právě dnes dožívá 39 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Picabo Streetová

Picabo Streetová | Foto: Olympic.org

Streetová měla od malička nadání pro rychlostní disciplíny. Když jí otec vzal poprvé na svah, Picabo ho sjela přímo a nechápala, proč by měla dělat oblouky. Už tehdy bylo jasné, že v profesionální kariéře bude sbírat úspěchy hlavně ve sjezdu a superobřím slalomu.

A taky že ano. Už na olympiádě v Lillehammeru získala ve sjezdu stříbro, o dva roky později se na svahu v Sierra Nevadě stala ve stejné disciplíně mistryní světa. Jenže rok před zimními hrami v Naganu se vážně zranila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský zeměpis - Picabo Streetová

Při hrozivém pádu ve Švýcarsku si Streetová zlomila pravou stehenní kost a poranila vazy v koleni. Nikdo nevěřil tomu, že se dá do olympiády do pořádku. Picabo Streetová ale prokázala velké sportovní odhodlání.

To zranění, které přišlo 14 měsíců před olympiádou, mě mělo vyřadit ze hry. Bylo skoro jasné, že do Nagana nepojedu. Jenže já nepřestávala věřit. Nahlas jsem tehdy prohlašovala, že na Hry odjedu a získám zlato. Nikdo mě ale nebral vážně. Neměla jsem mnoho času, bylo potřeba vytvořit si jasný plán rehabilitace. Pomohli mi tehdy terapeuti a lékaři, kteří mě v tom plánu podpořili,“ vzpomíná Streetová.

V Naganu tedy nakonec Streetová startovat mohla a vysněného olympijského zlata se dočkala v super-G. Skoro nikdo s ní tehdy nepočítal, na svah se vydala na lyžích pro sjezd, soupeřky jí nevěnovaly pozornost.

Už při prohlídce trati se na mě všechny soupeřky dívaly s despektem. Jako kdyby si myslely - co tady ten mrzák dělá? No a v závodu jsem možná i díky tomu jela úplně bez nervů. Neměla jsem absolutně co ztratit. V cíli jsem nemohla věřit tomu, že jsem nejrychlejší. Jen mi hlavou problesklo: Právě se mi splnil životní sen. Vyhrála jsem olympijské zlato,“ popisuje sjezdařka.

Kariéru ukončila Picabo Streetová po dalších zimních hrách v Salt Lake City. Letos v létě začne v Argentině natáčení filmu o její nejen sportovní kariéře. K dnešním devěta-třicátým narozeninám samozřejmě přejeme Picabo Streetové všechno nejlepší.

Vojtěch Bidrman, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme