Organizátoři Jizerské 50 se oteplení nebojí, sněhu je prý v Bedřichově dost

Byly to pro pořadatele pořádné nervy, nakonec se ale legendární běžkařský závod Jizerská 50 uskuteční, a podle organizátorů za zcela dostačujících sněhových podmínek. V Bedřichově v Jizerských horách finišují přípravy na lyžařský svátek, jehož program bude zahájen už zítřejším závodem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jizerská 50 se pojede v neděli 11. ledna v Bedřichově na Jablonecku

Jizerská 50 se pojede v neděli 11. ledna v Bedřichově na Jablonecku | Zdroj: ČTK

V Bedřichově nebo alespoň v místech, kde už v pátek odstartuje první závod celého programu Jizerské 50, panuje předzávodní zmatek.

Ze stadionu už vyjíždí řada lyžařů, aby si projela část trati, a mezi nimi organizátoři dolaďují skutečně poslední detaily pořadatelských prací. Zmatek ale není natolik velký, aby celá akce za několik hodin nemohla začít.

„Teď už jenom čekáme na poslední partnery, kteří nám dodávají různé bannery a nafukovačky, abychom mohli všechno namontovat, a vše je připravené k celkovému závodu, který snad vyvrcholí v neděli tím, co si všichni přejeme,“ vysvětluje Tomáš Macháček, který má na starosti přípravu zázemí na bedřichovském stadionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Organizátoři Jizerské 50 se výrazného oteplení, které má přijít o víkendu, nebojí. Sněhu je prý v Bedřichově dostatek. Natáčel David Nyč

Teď už může věřit v úspěšné vyvrcholení Jizerské 50, protože má pro pořádání lyžařských závodů to nejdůležitější - tedy sníh. Ještě o Vánocích ho ale bylo velmi málo.

„Před 14 dny to byly hodně velké nervy, tady tomu víceméně nikdo nevěřil. I podle předpovědí jsme mysleli, že to holt dopadne jako minulý rok,“ vzpomíná Macháček.

„Všichni se umíme dobře modlit, takže jsme se modlili, aby opravdu sníh byl, a dopadlo to výborně. Myslím si, že to vydží i přes předpověď, že by mělo být teplo. Věřím, že padesátka bude super připravená,“ doplňuje další z organizátorů Jaroslav Veselský.

Dodává, že slavný závod už počasí nezastaví, připomíná však, že ladovskou zimu meteorologové minimálně pro zítřejší a sobotní závod neslibují.

Vrabcová-Nývltová se v Tour de Ski posunula na 11. místo, Jakš je 26

Číst článek

„V tuto chvíli máme asi devět serverů, které sledujeme, a bohužel se všichni shodují na tom, že fakt bude teplo a pršet, a zhuba každých 10 minut to kontrolujeme, jestli to náhodou nezměnili k lepšímu,“ uzavírá Marek Pazderský, šéf Silvini Madshus Teamu, za který závodí také Stanislav Řezáč.

Bude patřit k favoritům hlavního, tedy nedělního závodu na 50 kilometrů. Už zítra v 9 hodin se ale závodníci vydají na 30kilometrovou trať volnou technikou, v sobotu je na programu 25 kilometrů klasicky.

Jizerská padesátka / Jizerská 50 | Foto: Michal Jindra

Simona Bartošová, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme