Počasí ovlivňuje Turné 4 můstků roky, každé dějiště jinak

Počasí nedovolilo skokanům na lyžích odjet úvodní závod 63. Turné čtyř můstků v německém Oberstdorfu. Kvůli silnému sněžení a větru ho jury přeložila. Počasí skoky na lyžích hodně ovlivňuje a každý ze čtyř můstků série na přelomu roku má svá specifika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořadatelé udržují nájezdovou stopu během přerušení v Oberstdorfu

Pořadatelé udržují nájezdovou stopu během přerušení v Oberstdorfu | Zdroj: ČTK

Německý Oberstdorf je proslulý tím, že v něm za jednu noc může napadnout značné množství sněhu bez ohledu na to, jaký zimní měsíc zrovna je. Před třemi lety se k přívalům přidal ještě vítr a jury nechala opakovat první kolo poté, co skok pokazil jeden z favoritů – Rakušan Gregor Schlierenzauer.

„Nemám rád nespravedlnost a tohle nespravedlivé bylo. Kdyby to sfouklo mě nebo někoho jiného, tak se nic neděje. Ale musí se jít dál a překonat to,“ klepal se tehdy vzteky pod můstkem jeden z dnešních favoritů Roman Koudelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vliv počasí na dějiště Turné 4 můstků připomněl reportér ČRo Tomáš Kohout

Jestliže v Oberstdorfu padá voda v pevném skupenství, v Garmisch-Partenkirchenu spíše prší. O dešti kdysi tehdejší trenér národního týmu Ján Tánczoš prohlásil, že skokanům „šibe do brýlí“.

„Moc velkou hlavu si s tím nedělám. Když je závod, koncentruji se na závod. Už se tak jelo hodně závodů a nic se s tím nedá dělat,“ vyrovnal se s podmínkami v roce 2007 Jakub Janda. Na můstku se tehdy málem rozpustila nájezdová stopa.

Nejspecifičtější, co se počasí týká, je ze všech čtyř míst rakouský Innsbruck. Když tam přijde vítr, trvá dva dny a nepoleví. V roce 2008 se tam neskákalo vůbec.

Větru poručit nelze, ví Koudelka. První závod Turné 4 můstků se bude opakovat

Číst článek

„Když jsme začali, nebylo to tak špatné, protože vítr byl relativně stálý. Pak se ale, přesně podle předpovědi, přihnal ‚fén‘, jak se tomu tady říká. Proto jsme nemohli pokračovat, vítr dělal turbulence a nemohli jsme zajistit dobré podmínky,“ vysvětloval šéf závodů za FIS Walter Hofer.

Můstek na Bergiselu je totiž na severním svahu alpského hřebenu. A když přes kopec „přeteče“ z jihu vítr z Itálie a valí se do údolí, fouká silně a do zad, takže skokany sráží.

V Bischofshofenu byli ještě v roce 2012 nejnebezpečnějším aspektem pořadatelé, kteří ještě v roce 2012 neměli ledový nájezd, a stopa zapadala mokrým sněhem. „Je hrozně překvapující, že tu nemají chlazení. To je jako přijet bez zimních bund,“ neodpustil si rýpnutí Jakub Janda.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme