Prášek proti bolesti je pro lyžaře Hudce před závodem nutností

Hlava chce ještě něco dokázat, ale tělo už v 35 letech odmítá naplno spolupracovat. Lyžař Jan Hudec přestoupil z kanadského týmu do českého právě v tomhle rozpoložení. A protože při návratu k závodění nechce nic uspěchat, v italské Val Gardeně dnes vynechá sjezd a půjde si na vrcholky Dolomit jen zatrénovat. Znamená to mimo jiné, že nemusí dnes ráno spolykat tolik prášků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžař Jan Hudec

Lyžař Jan Hudec | Foto: Jan Kalina

Když se s Janem Hudcem potkáte a není to zrovna venku v mrazech, které tady v Jižním Tyrolsku pomáhají zasněžovat jinak holé svahy, hned vidíte, že něco není v pořádku.

Lyžař se právě vrací z hotelové tělocvičny, kde se uvolňoval jízdou na rotopedu a pod kraťasy je vidět jeho dvanáctkrát operované pravé koleno. Znatelně větší než to levé a nepřirozeně ploché, jako stěna.

Přehrát

00:00 / 00:00

I po dvanácti operacích jednoho kolena se stále dá vrcholově lyžovat

„Už to mám pod kontrolou, mám to s doktorem vyřešené. Dostal jsem dobré prášky, které mě nebolí na žaludek a nedělají mi paseku v hlavě. To koleno bolí tak, abych mohl lyžovat, ale aby to nebylo nebezpečné, takže to je všechno v cajku a uvidíme.“

Pětatřicetiletý teď už český reprezentant o tom mluví jako o nejpřirozenější věci, ale kromě prášků si před závody pomáhá taky injekcemi. Je smířený s tím, že bez bolesti a bez pomůcek, co ji pomáhají utišit, už nikdy vrcholově lyžovat nebude.

„Je to tak, bohužel. Jedině, že by byl nějaký zázrak. Koleno funkční je dobré a sílu taky mám, ale kvůli chrupavce, spíš že ji nemám, tak je tam dost velká bolest. Když normálně chodím po hotelu a jezdím na kole, tak to je úplně v pohodě, ale právě v úhlu, co lyžujeme a pod tím tlakem, to hrozně moc bolí. Ten sval nechce reagovat, takže bohužel musím jezdit pod vlivem prášků,“ vysvětluje Hudec.

Majitel bronzové medaile ze Soči chce zvládnout ještě jeden návrat po vleklém zranění a vydržet v tomhle režimu až do dalších olympijských her v Jižní Koreji. To obnáší ještě víc než rok polykání prášků a píchání injekcí proti bolesti.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme