Přijdu zas, řekl biatlonista Fourcade norskému králi. Má zakázáno vyhrát vytrvalostní závod

Norové konečně uspořádali biatlonové mistrovství světa pro své hvězdy, ale všechna zlata jim zatím krade Francouz. Martin Fourcade je suverénem šampionátu na Holmenkollenu. Vybojoval tam už tři vítězství, poráží legendárního Oleho Einara Bjoerndalena a skamarádil se i s norským králem Haraldem V., který si nepřeje, aby ovládl i čtvrteční vytrvalostní závod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fourcade

Martin Fourcade | Zdroj: ČTK

Co start, to výhra. Co triumf, to automaticky návštěva na tribuně biatlonového stadionu u norského panovníka. To byl zatím strohý program Martina Fourcadea pro závodní dny.

Stejně tak platí, že má vedle sebe na stupních vítězů vždy aspoň jednoho domácího borce. A když se novináři hned po smíšené štafetě zeptali, jestli úvodní zlatá medaile Fourcadea psychicky ještě víc nabudí, Nor Tarjei Boe s ironickým úsměvem odvětil: „Je neporazitelný. Až tak, že na tomhle mistrovství už nebudu závodit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzský biatlonista Martin Fourcade si konverzace s norským králem Haraldem V. užívá. Na světě není moc lidí, kteří mohou vyjednávat s králem, říká

„To je dobrý nápad!“ reagoval šťoura Fourcade, vedoucí muž Světového poháru. A pak dál pokračoval ve sběru zlatých a zahájil stříbrnou sérii pro domácí legendu Oleho Einara Bjoerndalena.

Po druhém vítězství zase navštívil krále Haralda V. v jeho betonové lóži v horní řadě ochozů. „Bylo to v pohodě. Řekl jsem mu, že přijdu zas,“ usmál se Fourcade.

Slib daný panovníkovi celkem snadno splnil. Stíhací závod (na něj) ztratil svůj pojem, neb mladšího z bratří Fourcadeových neměl nikdo šanci dojet, a tak zase porazil Bjoerndalena i třetího Svendsena.

Nastalou komplikovanou situaci šel poté probrat s vládcem Norska. S vážnou tváří informoval o závěrech bilaterálního jednání.

„Jsem opravdu spokojený. Na světě totiž není moc lidí, kteří mohou vyjednávat s králem. A mně se to povedlo. Když jsem u něj byl, říkal jsem mu: ‚Uvidíme se ve čtvrtek‘. A on, že ne, že v neděli. Já na to: ‚A co v sobotu?‘ Souhlasil. Takže bohužel nemůžu vyhrát vytrvalostní závod, přál si to král. Ale doufám ve vítězství v hromadném startu a ve štafetě. To by se mi líbilo,“ oznámil Francouz Fourcade jak další program, tak své plány pro zbytek biatlonového mistrovství světa.

Tomáš Kohout, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme