Reprezentace běžců na lyžích se připravuje na Dachsteinu. Je to pro ně už tradice

Sezona Světového poháru běžců na lyžích se pomalu ale jistě blíží – čeští reprezentanti mají v plánu ukázat, že i oni stále dokážou být v bílé stopě pořádně rychlí, proto už najíždějí první kilometry. V Česku by se nejspíš sněhu ještě nějaký čas vůbec nedočkali, a tak ještě před odletem na soustředění ve Švédsku absolvují tréninkový kemp na ledovci Dachstein v Rakousku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentace běžců na lyžích během kempu na Dachsteinu

Reprezentace běžců na lyžích během kempu na Dachsteinu | Foto: Facebookový profil CzechXCskiteam

„Byl jsem tady už hodněkrát, jezdím jsem takových patnáct let. Každý rok to byl minimálně měsíc, takže už jsem tady dohromady byl přes rok času,“ říká běžkař Petr Novák, který v tom zdaleka není sám.

Čeština je totiž v říjnu Dachsteinem slyšet hodně často. Vlastně už desítky let sem vyráží čeští běžci na lyžích. Každé ráno se pak nechají vyvést do výšky téměř tří tisíc metrů nad mořem.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými reprezentanty v běhu na lyžích během soustředění na Dachsteinu natáčel reportér ČRo David Nyč

„Tady je to kýč, nebo je tady totálně hnusně. Jsme tedy rádi, když je hezky,“ říká reprezentant Jakub Gräf poté, co vystoupí z lanovky.

Reprezentanti však na Dachstein nevyráží z důvodu pěkných panoramat, ale kvůli tréninku.

„Jsme tady nějaký dvanáctý třináctý den, takže dnes jedou takový stupňovaný trénink. První úsek má patnáct minut, ten jedou kolem aerobního prahu, a pak následuje dalších patnáct minut se zrychlením,“ líčí reprezentační trenér Lukáš Krejčí.

Pohled na běžeckou trať připomíná mraveniště – desítky běžců totiž jezdí po klikaté trati sem a tam. Každému přitom bije srdce o něco rychleji, než by tomu bylo dole.

„Musím se hodně hlídat, protože jsme přes léto nejezdili na trénink do výšky, takže je to znát. Teď jsem na konci druhého týdne, co tady trénujeme, a mám toho dost,“ přiznává sprinter Jan Bartoň.

David Nyč, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme